Nemet mondtak a laborhúsra

Az olasz parlament a napokban betiltotta a mesterséges hús gyártását és kereskedelmét. Az Európai Unióban Olaszország az első állam, amely nemet mondott a tenyésztett hús és az abból származó készítmények előállítására, forgalmazására.

Házunk tájaohgy 2023. 11. 28. kedd2023. 11. 28.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A római parlament alsóházában tartott szavazás során nagy többséggel döntöttek: 159 igen mellett 53 nem szavazattal és 34 tartózkodással elfogadták a Francesco Lollo­brigida mezőgazdasági miniszter által benyújtott törvényt. A laborhúst őssejtből tenyésztik ki mesterséges körülmények, különféle adalékok, enzimek, hormonok, aminosavak adagolása mellett.

A műhús ellen természetesen először a mezőgazdászok szólaltak fel, a Coldiretti kistermelői szövetség indította el a vitát, ami óriásira nőtt, mert a politika is beszállt. Ugyanakkor a +Europa csoportosulás szerint az ellenzők „a tudatlanságot tenyésztik, a mesterséges hús betiltása tudomány- és Olaszország-ellenes”. Az ellenzők viszont két fő dologgal érveltek: az egyik, hogy Olaszországban az elegendő biztonságos húsféle hagyományos módon is megtermelhető, a másik pedig, hogy még nem tudunk eleget a mesterséges húsnak a környezetre, a fogyasztókra gyakorolt hatásairól.

 

Ezek is érdekelhetnek