Adjunk nekik vizet is

Melegebb teleken nem feltétlenül muszáj, de az idén már érdemes volt elkezdeni a madáretetők feltöltését.

Házunk tájaohorváth 2023. 12. 12. kedd2023. 12. 12.
Adjunk nekik vizet is

Az utóbbi években – de még alig két hete is – hozzászoktunk, hogy ősz végén, tél elején meleg van. Most viszont úgy néz ki, karácsonyig szinte végig fagyos reggelekre ébredünk. Kertünk madarainak szüksége lesz a gondoskodásra. Ezért aki még nem tette meg, újítsa fel a madáretetőket és töltse fel elemózsiával, ami a legtöbb esetben napraforgó, egy kis nyers háj, nem sós és nem füstölt zsírszalonnadarab. Kenyeret, sós vagy füstölt terméket ne rakjunk ki, mert bár belecsípnek ezekbe is, nem tesz jót a szárnyasoknak.

Kicsit drágább megoldás, de a cinkék, őszapók, csúszkák, verebek nagyon szeretik az úgynevezett madárgolyókat. Ezeket készen lehet kapni, faggyúból és apró magvakból állnak. Ha otthon akad hozzá hájunk, marhafaggyúnk, mi is elkészíthetjük, és kicsi hálóba kötve kiakaszthatjuk.

Adjunk nekik vizet is. Az itatót olyan helyre tegyük, ahol a macska nem tudja meglepni őket – ez érvényes a madáretetőre is. Etetőt vásárolhatunk készen, bár elég drága. Otthon mi magunk is összeállíthatjuk néhány deszkából, láncból, drótból, nagy virágalátétből, cserépből.

 

Ezek is érdekelhetnek