Balkány: hagyomány és disznótor

Balkány volt a házigazdája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcsi szervezete és a Nyírség Együttműködési Nonprofit Kft. hagyományos Szent András-napi disznótorának és pálinkamustrájának.

Házunk tájaBalogh Géza2023. 12. 12. kedd2023. 12. 12.
Balkány: hagyomány és disznótor

Balkány volt a házigazdája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcsi szervezete és a Nyírség Együttműködési Nonprofit Kft. hagyományos Szent András-napi disznótorának és pálinkamustrájának. A rendezvényt a szervezők összekötötték a Kárpát-medencét átfogó „Magyarok Ke­nyere – 15 millió búzaszem” kezdeményezés vármegyei záróünnepségével.

Az igazi disznótorhoz a fogópálinka és forralt bor mellé zúzmarás hideg is dukál, mert amúgy sima hétvégi elfoglaltsággá silányulna a disznóvágás. A legutóbbi balkányi eseményen nem hiányzott egyik sem. Sőt a hidegből talán egy kicsit sok is lett, de emiatt csak azok zúgolódtak, akiknek gépkocsit kellett vezetniük még aznap. Rájuk is gondoltak azonban a szervezők, mert a mustrán volt hurka, kolbász, tepertő, az élelmesebb vendégek pedig forró hagymás vért is kaptak. Az igazán szemfülesek pedig nyírségi és szatmári töltött káposztát falatozhattak, ami tudvalevőleg itt, a Felső-Tisza-vidéken a legfinomabb.

A pálinkamustrával egybekötött disznótoron több illusztris vendég is tiszteletét tette. Közülük legelőször az agrártárca vezetője, dr. Nagy István szólt a szép számmal összegyűltekhez a helyi futballpályán, ahol egy nagy molinó azt hirdette, hogy „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”. A Szabolcsból elszármazott miniszter is szívesen emlékszik vissza a régi újfehértói disznóölésekre. Mint mondta, a magyar identitás részét képezi a disznóvágás, s a hagyományokat tisztelni kell.

Jakab István, a Magosz elnöke beszédében a Magyarok Kenyere program fontosságát emelte ki. Az idén 1100 tonna gabona gyűlt össze nyolcezer adományozó jóvoltából, akiknek fele a határon túlról csatla­kozott a kezdeményezéshez. E ga­­bonaszemek több mint százezer rászorulóhoz jutnak el. Ott vannak a kedvezményezettek között a kárpátaljai árvaházak, szegénykonyhák is, melyek részére a liszt mellett zsírt és szalonnát is gyűjtöttek. A gazdálkodók jelképesen átadták búzaadományaikat tizenöt támogatott civil szervezetnek.

A kedvezményezettek közül Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka meleg szavakkal köszönte meg a magyar gazdák segítségét, akik nélkül a kárpátaljai rászorulók még sanyarúbb helyzetben lennének.

 

Ezek is érdekelhetnek