Csillag, lovag, lovagcsillag

Van egy növény, amely annak idején szinte minden lakásban fellelhető volt. Szép nagy leveleket, óriási hagymát nevelt, viszont virágot ritkán hozott. Csak kevesen tudták helyesen gondozni.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 12. 05. kedd2023. 12. 05.
Csillag, lovag, lovagcsillag

Az itthon amarillisznek hívott növény igazából nem is amarillisz: pontosabban az amarilliszfélék családjába tartozik, de a dél-amerikai szubtrópusi és trópusi vidékén élő Hippeastrum (az igazi amarilliszek dél-afrikai származásúak). De mindegy is, ez már így marad nálunk.

Fontosabb, hogy miként kell gondozni e hagymás növényt? Nos, ez benne a lényeg: mint a legtöbb hagymás virágot, ezt is pihentetni kell. Ahogy a jácinttulipántól sem várjuk el, hogy egész évben zöldelljen és virágozzék. Az amarillisz is ilyen: év közben nagy, szép, méregzöld levelek hajtanak ki a hagymájából, azt fejleszti, majd pihenésre van szüksége. Az öntözést, tápozást abbahagyva a leveleket eldobja, a hagyma szépen beérik. Ezt követően kell a hagymát – cserepestől vagy föld nélkül – sötét, hűvösebb helyre rakni. Két hónapig el is lehet feledni. Ha azt akarjuk, hogy karácsony környékén hozzon virágot, akkor október végén, november elején kell elővenni. Ekkor kell beültetni és egyszer jól beöntözni. Az a jó, ha a hagyma felső harmada kilátszik. Ekkor sem kíván még nagy meleget és fényt sem. Akkor jártunk el jól, ha a hagyma oldalsó részéből nagyobb virágrügy tör ki. Ekkor is várjunk még egy kicsit a fényes és melegebb – maximum 18–21 Celsius-fokon érzi jól magát – helyre, majd már tápoldatozhatjuk is. Ezt követően indul növekedésnek a hagyma közepéből a sok levél, melyek méregzöldek és akár 50-60 centisek is lehetnek. A növény termetes lesz, így a boltokban árult kisebb, 12-15 centis cserepek könnyen felborulhatnak a súlytól. Ezért ültessük át nagyobb, nehéz anyagcserépbe, mivel akár a nyár vé­géig megmaradnak a levelei.

Ha ügyesek voltunk és jól tartottuk a virágot, akkor akár hetekig megtartja díszeit, főleg, ha éjszakára kicsit hidegebb helyre tesszük aludni, aztán nappal megy vissza a fényes ablakpárkányra. Amikor elvirágzott, a virágszárat le kell vágni, és ha kicsi a cserép, akkor is át lehet ültetni nagyobba.

A virág szaporítható, ha a nagy hagyma mellett kisebbeket is nevel. Ezeket le kell választani, és a fentiek szerint eljárva egy-két év alatt nagyobb hagymát növelhetünk. Általában a 6-7 centi átmérőjű hagymától várhatunk már virághozatalt is. A hagymát nyáron kiültethetjük a kerti talajba, nagyobbra nő, mint a cserépben, aztán ősz elején szedjük fel és tegyük száraz, hűvös helyre, majd hajtathatjuk is.

 

Ezek is érdekelhetnek