Az idén is sok az újdonság

Szinte már megjegyezhetetlen, hogy egy-egy autómárkának hány futó típusa van. A cégek egyre növelik a kínálatot, s 2024 sem lesz kivétel ez alól. Szinte minden jelentősebb autóipari vállalkozás új típusokkal vagy a régiek modernizációjával készül meglepni a piacot. Ráadásul itt az elektromos, illetve a hibrid autók ideje, aki nem mutat be egy ilyet a palettáján, az korszerűtlennek tűnhet. A szakértők nagyon várják a legnagyobbak húzásait. Sok a titok még, de egy sor újdonságról már lerántották a leplet.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.
Az idén is sok az újdonság

Így például a Mercedes-Benz CLA autójáról, amelyet ráadásul Magyarországon, a kecskeméti gyárban fognak előállítani. Ez a típus az elődjénél áramvonalasabb lesz, elektromos motor hajtja majd, s állítólag már 700 kilométernél is nagyobb távot tud megtenni egy feltöltéssel. 
A nagy német rivális, az Audi sem marad le: a beígért újdonsága szintén ekkora távolságra lesz képes. Az Audi Aton kocsija tisztán elektromos hajtással bír, s a szedánnak óriási, 600 literes lesz a csomagtartója. A Volkswagen-csoport tagjaként az Audi és a Porsche közösen fejlesztette ki a 4 másodperc alatt százra gyorsuló típust. 
S ha már németek, akkor a BMW sem maradhat le: az M5 újul meg, 4,4 literes, a korábbinál is erősebb biturbó motort kap. Megjennek újabb kombiváltozatok is ebben az évben. 
A Fiat kedvet kapott az évekkel ezelőtt felélesztett 500-as sikerétől, mert ebben az évben akar előjönni a Fiat 600-as típussal. Ez egy kompakt méretű, ötajtós modell lesz, a kistestvérhez hasonló formákkal. Tisztán elektromotor hajtja, s 155 lóerő viszi egészen az ígért 400 kilométeres célig. Ennyi ugyanis az egy feltöltéssel megtehető út. Aki tovább menne a típussal, azt egy későbbre ígért hibridváltozattal teheti meg. 
A crossoverek idejét éljük, így nem véletlen, hogy a Ford, a Renault és a Mini is erre koncentrál. Az amerikaiak az európai piacra szánt Explorert alakítják át: az eddigi hibridváltozat után, egy 4,5 méteres, tisztán elektromos hajtású crossovert dobnak a piacra, mely 500 kilométeres hatótávolságra lesz képes. A Mini Aceman néven hoz forgalomba egy crossovert, melyet villanymotor hajt majd. A franciák feltámasztják a Renault 5 modellt, de már elektromos mo­tort tesznek bele, sőt, crossoverként jelenik meg az új Renault 4 is.
 

Meghökkentő az új Audi

 

A Renault régi alapokra épít 
 

 

A Cupra is új típust visz a piacra
 

 

Nem fognak beférni
Ha így megy tovább, akkor néhány év múlva képtelenség lesz az új autótípusokkal a városokban parkolni. A Guardian nevű újság idéz egy tanulmányt, mely szerint kétévente egy centivel szélesednek az új autók az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Főleg a SUV-okra jellemző ez: egyre testesebb és nagyobb autókat akarnak a vevők. Ezek markáns megjelenése alapozhatja meg a trendet, ami azonban gondokat is okozhat. A városokban ugyanis ezekkel már alig lehet beférni a parkolókba, és kanyarodni is nehezebb, főleg a szűkebb parkolóházakban, garázsokban. A luxus-SUV-ok olyan szélesek lesznek, mint egy teherautó vagy busz. A mostani, nagyobb változatok már elérik a 220 centi szélességet, ha a tükröket is beleszámítjuk. Az uniós rendelet a buszokra és a teherautókra írja elő, hogy nem lehetnek 2,55 méternél szélesebbek, a személyautókra (még) nincs korlátozás. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek