Kezdődhet végre a korai vetés!

Vethetők a lassan csírázó és növekedő növények, ilyen a zeller, vagy a mostanában divatos nagyon csípős csilipaprikafajták.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 02. 20. kedd2024. 02. 20.
Kezdődhet végre a korai vetés!

A zeller magva nagyon apró, másrészt tele van mindenféle illóolajjal, amely gátolja a csírázást. Ezek kiázásához idő kell, akár két hétig is elhever a zeller magja a földben, mire elindul a csírázási folyamat. Az apró magvakat érdemes ezért egy napra langyos vízben áztatni. Utána kicsit szárítsuk meg ezeket, majd keverjük el egyenletesen homokkal. Így könnyebb a vetés: nem kerül egy kis helyre 5-10 mag, melyek kihajtva, majd erősödve csak nehezítenék a dolgunkat. Az ültetőközeget érdemes lefedni áttetsző műanyag fóliával, hogy ne száradjon ki a talaj. Addig hagyjuk rajta, míg a csírázás el nem indul. Utána vegyük le a cserepet, a ládát alulról öntözzük. A zellert aztán, amikor már van rajta 2-3 levélke, egyenként ültessük szét, a legjobb, ha kicsi cserepeket, vagy a boltban kapható kész ültetőtálcákat használunk e célra. A zellert így könnyen tudjuk majd áprilisban kiültetni az ágyásokba. 
A csilipaprikák is lassan indulnak be. A nagyon erős fajtáknak általában harmada-fele akkora a magja, mint a megszokott étkezési paprikáké. Emiatt is kényesek egy kicsit, ráadásul ezek trópusi fajták, szükségük van a melegre. Csírázáskor a legjobb a 25-30 fok, utána a né­­hány leveles palántákat már tarthatjuk 20-23 fokon is. (Ennél hidegebb környezetben a pa­lánták alig nőnek, nem igazán hoznak új levelet, szinte csak vegetálnak.) A legjobb a csili­magvakat kettesével ültetni, egymástól 5-7 centi tőtávolságra. A fóliaborítást itt is jó alkalmazni. Az alsó locsolás itt is fontos, mert bár a paprika nem annyira érzékeny a tőrothadásra, mint a paradicsom, de e növényt is károsíthatja, ha a talaj felső rétege túl nedves. 
De februárban, mikor éppen nem fagyott a talaj, már vethetünk a kertben is. Érdemes kipróbálni ezt salátával, répafélékkel, retekkel, borsóval, de duggathatunk hagymát, fokhagymát is. A növény magja akkor indul fejlődésnek, amikor számára a környezet megfelelő. A mostanában előforduló tavaszi fagyok általában nem nagyon károsítják az így kikelt növényeket, ha mégis, akkor is van időnk újra vetni. A kár nem nagy, egy zacskó répamag alig 300-400 forint, így igazából a korai vetésbe fektetett munkánk veszhet csak kárba.
 

 

Ezek is érdekelhetnek