Megint drágulhat itthon a burgonya

Magyarország hosszú évek óta kénytelen burgonyát importálni, mert itthon egyre csökken a termelés. A legtöbb krumplit a hollandok, németek, lengyelek, belgák termesztik. Onnan is lehet venni. Ott azonban – ahogy nálunk is – nagyon csapadékosra sikeredett az ősz közepe, vége, és a tél eleje.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.
Megint drágulhat itthon a burgonya

Ez hátráltatta a betakarítást, sok ezer hektáron maradt a földben a termés. Ezzel nem lett volna gond, ha nem jönnek a váratlanul erős fagyok. Az említett országokban is gyakori volt a mínusz tíz fok, ami miatt viszont a burgonya megfagyott a földben is. Ennek a termésnek a jó része már élelmiszerként nem használható, talán takarmánynak, vagy a szesziparban értékesíthető. Sok termelő azonban úgy számol, hogy nem éri meg felszedni a burgonyát, a talajban hagyják. 
Emiatt jelentősen csökkenhet a rendelkezésre álló burgonya mennyisége, ami viszont felhajthatja az árakat. A drágulás már meg is kezdődött: Németországban két-három hét alatt negyedével drágult a zöldség. Január közepén az alsó-szászországi termesztők 35-37 euróra emelték a tonnánkénti árat – ez kilónként 140 forintnak felel meg –, ami 25 százalékkal több, mint az év elején volt, és több mint kétszer annyi, mint a novemberi mélyponton tapasztalták. A környező országokban is hasonló a helyzet: a sár, majd a fagy miatt nagyok a veszteségek. 
Nálunk a burgonya ára a nagybani piacokon nagyjából 250-255 forint volt január második és harmadik hetében. A nyugat-európai hatás még nem érvényesült eddig. A francia területről származó import burgonya ára ezekben a hetekben viszont már sokkal magasabb lett, kilónként 300 forint körül mozgott. 
Ez a nagykereskedelmi ár, a kiskereskedők és a piacokon árulók ennél kilónként akár 100-150 forinttal is drágábban adják ezt az alapvető élelmiszert. Nagy kérdés, hogy milyen ára lesz a krumplinak, ha már a drágább importtételek kerülnek be a boltokba. Vélhetően ismét a burgonya viszi a prímet – mint ahogy azt már évek óta teszi – az élelmiszerek áremelkedésének versenyében. Egyesek szerint akár 450-500 forint is lehet egy kiló burgonya tavasszal.

 

Ezek is érdekelhetnek