Van, akiknek már itt a tavasz

Néha mellbe vágja az embert, amikor a nagyobb kereskedelmi egységekbe téved és meglátja a tavasz végéig biztosan kint maradó vetőmagosállványokat. Annyiféle maggal, kiszereléssel, gyártóval, fajjal, fajtával találkozhatunk, hogy szinte áttekinteni is nehéz.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 09. péntek2024. 02. 09.

Kép:

Fotó: Kallus György

Ahogy az árakat is meglátjuk, akkor megint meglepődhetünk. A legolcsóbb – általában hazai, megbízható gyártók – termékeiért zöldség- és egyszerűbb virágmagok kicsi zacskóiért 350–450 forintot kell adni. Egy érdekesebb nö­­vényért, fajtáért aztán már akár ezer forint feletti árat is fizethetünk. Rengeteg a külföldön előállított és kinti cégek által csomagolt szaporítóanyag is. Nagy a kínálat, nagy a kísértés is. Akár 10-20 ezer forintot is otthagyhatunk, ha nem figyelünk és elcsábulunk. Mire koncentráljunk, hogy ne járjunk rosszul? Elsőként is nézzük meg a kiválasztott zacskón a lejárati dátumot. Vagyis azt, hogy meddig garantáltan csíraképes a kínált termék. Ha netán lejárt, ne ve­­gyük meg. Aztán ne engedjünk – mindig – a gya­­korta díszes, nagyobb zacskók csábításának! A második legfontosabb adat, hogy mennyi mag van a tasakban. Ezt sokszor darabban, de leginkább grammban adják meg. (Nem árt tisztában lennünk, hogy az adott növénynek mekkora a vetőmagja, vagyis ez alapján megsaccolhatjuk, hogy hány darab is van egy egységben.) 
Nézzük meg a fajtákat: a külföldön szaporítottakkal sokszor nem tudunk mit kezdeni, mert nem is ismerjük a tulajdonságait. Ezért jobb hazánkban kinemesített, szaporított vetőmagot választani. Már csak azért is, mert e fajták szinte biztos, hogy jól bírják a magyarországi termesztési körülményeket. 
A csomagoláson mindig rajta van a fajtára jellemző vetésidő, méret, sor- és tőtáv stb. Ez alapján is válogassunk, mert nem mindegy, hogy a lugasba szánt paradicsomunk determinált lesz, azaz nem fut, csak bokrosodó fajta. 
Az árakra visszatérve: tavaly volt egy nagy drágulás, akkoriban 25-30 százalékkal kellett többet kiadni, mint előző évben. Jellemző, hogy a mai árakhoz képest 2019-ben még egy átlagos zöldség- és virágmagoszacskó 60–120 forintba került. Amit 250 forintért adtak, már drágának számított. Azóta az árak is jócskán emelkedtek, illetve sokszor fordult elő, hogy a korábban megszokottnál kevesebb mennyiségű vetőmag került a zacskókba hasonló vagy kicsit emelt áron. 
 

Baj volt A vetőmaggal
A kiskereskedelmi forgalomba kerülő ve­tő­magvakat a hatóság mindig rendszeresen ellenőrizte. Sok kifogást is emelt. A szaporítóanyaggal a legtöbbször az volt a gond, hogy nem a jogszabály által előírt arányban csírázott. Nem annyi volt a töltőmennyiség, mint amit a zacskóra írtak. A hatóságok azt is figyelik, hogy mennyi szennyezőanyagot tartalmaz a csomagolás. Ez lehet föld, kavics, de idegen növény magja is, legyen az gyom vagy más, nemes virág, zöldség.

 

Ezek is érdekelhetnek