Drága kutyáink, macskáink

A házi kedvencek, legyen szó kutyáról vagy macskáról, kiemelt szerepet kapnak életünkben. Már csak akkor is, ha a kiadásainkat nézzük. Aki állatot tart, annak etetnie is kell őket. Márpedig ez ma egy közepes kutya esetében is belekerül naponta legalább 200–600 forintba.

Házunk tájaohorváth 2024. 03. 18. hétfő2024. 03. 18.

Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

Drága kutyáink, macskáink Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

Csak az tudja, aki tart otthon kutyát, macskát, hogy mennyibe kerül az élelmezésük. Az elmúlt évek nagy élelmiszerár-emelkedése közben legalább ilyen mértékben drágultak a kutyakonzervek, szá­raz­tápok, macskaeledelek. S nem mellesleg, míg az emberi élelmiszerek ára szépen mérséklődött sok esetben, az állati eledeleké tartja magát. Korábban 300-400 forintért meg lehetett venni egy 1240 grammos nagy kutyakonzervet, aztán ez ment fel 570-700 forintra. A kutya­szalámi hasonló ármozgást követett. S ez az ár ma is érvényes, és még hozzá kell tenni, hogy szinte ezek az általános legolcsóbb változatok. Mert akadnak ennél drágábbak is: egy ilyen bő kilós konzerv – több állati eredetű alapanyaggal, ásványianyag- és vi­ta­min­ki­egé­szí­tők­kel – már 1000-1200 forintba is belekerül. 
A macskának és a kisebb kutyának elég a kicsi, vagyis néhány tíz dekás kis adagok a kutyakonzervnél is drágábbak. Egy tízkilós kutya egynapi élelmezési költsége nem úszható meg 300 forintnál kisebb összegből, ha kész kutyakonzervet veszünk. Vagyis, ez egy évben nagyjából 100-110 ezer forint. Egy kicsivel lehet olcsóbb, ha szárazeledelt kap, s abból is az olcsóbb, nagy kiszerelésűt. A csirke far-hát kilója 350-400 forint között mozog, ebből elég fél kiló az említett 10 kilós blökinek. 
A minőségibb szárazeledel igen széles árskálán mozog: 10 kilós kiszerelés akad már 3500 forintért – ezt általában nem nagyon szeretik az ebek –, a finomabb már 5-6 ezer, a topminőség 10 ezer körül vehető meg a boltokban. Igaz, ezekből nem kell félkilónyit számolni naponta, elég 30 dekát adni. (Hogy milyen gazdag a tárház, arra elég egy példa, van lazacos táp, 11 kiló csaknem 40 ezer forint, van rénszarvasos hasonló áron, van bárányos, borjúhúsos, és még ki tudja, talán még vega is…) 
Ha a drágábbat adjuk az említett ebnek, az éves költség elérheti a 200-300 ezer forintot is. 
 

300 milliárd Bükre

Kevesen tudják, de a kontinens egyik legnagyobb állateledelgyára Magyarországon működik, Bükön. A Nestlé itt gyártja Purina márkájú termékeit. Méghozzá egyre többet, a jövőre véget érő fejlesztések óriá­si összeget tesznek ki: csaknem 300 milliárd forintot fordított-fordít a cég a bővítésre. Az üzem termelőkapacitása több mint a duplájára nő: a 2019-es évi közel 200 ezer tonnáról félmillióra. A gyártott eledelek 95 százalékát exportálni fogják, s nem csak Európába. A gyártáshoz fele részben hazai állati eredetű alapanyagot, valamint gabonát, borsót és más termékeket használnak fel. 
Egyébként nem csak Bükön üzemel nagy állateledelgyár az országban, más cégek is óriási tételeket állítanak elő. Nem véletlen, hogy a magyar agrárexport egyik legnagyobb tételei közé tartozik ma már az állateledel- és takarmánykivitelből származó bevétel. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek