Mennyibe kerül egy új fóliaház?

Az évek, aztán a januárban esett havas és ónos eső, majd a szeles idő tönkretette a fóliasátramat. Elég gyászosan néz ki a korábban szebb napokat látott szerkezet, mert még a vázának egy része is széttört. Elérkezett az idő, hogy felújítsam a kertünkben lévő, nagyjából 4 méter széles és 6 méter hosszú fóliasátrunkat. De mennyibe kerül majd?

Házunk tájaohgy 2024. 03. 18. hétfő2024. 03. 18.
Mennyibe kerül egy új fóliaház?

Meg kell újítanom a fóliasátrunkat, mert használhatatlanná vált a télen. A vázát is erősíteni kell, mert a régi lécek is elpattantak a téli nagy mennyiségű hó súlya alatt, a fóliát is megette az idő, és felhasadozott sok helyen. Kell tehát faanyag, drót, és persze fólia. 
Szétnéztem a piacon, hogy mi mennyibe kerül. A gyártók szerint a szabadban 3-4 évig károsodás nélkül kint hagyható agrofólia ára széles sávban változik, attól füg­gően, hogy hol kinél vesszük. A ker­tünkben lévő sátorvázra a 12 méter széles fólia kellett, ez 0,16-0,17 milliméter vastagságú. Ennek méterárára számosat találtam az interneten. Így a 3,5-4,5 ezertől 6 ezer forintig. Gazdaboltban ennél drágábban juthattam hozzá, nagyjából 6-7 ezer forint volt a kínálatban. 
Elsőként – egy kicsi és ideiglenes után – 2016-ban építettem fel a sátrat. Azóta egyszer cseréltem rajta fóliát – mást nem kellett. Vagyis 8 évig bírta az egyszerű tetőlécből készül oldalsó váz is. (A teteje erős fémcső, annak nem lehet baja, a 8 lába nagyjából 30 éves műanyag cső, csak a vízszintes oldalsó és a tetőmerevítő „gerendák” voltak és lesznek is egyszerű tetőlécből. Ebből kell nagy­­jából 30 méter. Ennek métere most 200-250 forint, azaz faanyagra kell költeni 6-8 ezer forintot. A fóliából kell úgy 12×12 méter, azaz úgy számolok, hogy 50-60 ezer forintba kerül. Kell hozzá még néhány méter villanydrót kötözni, de az van otthon. És még persze egy hétvége és a két fiam. Meg a jó idő. A fólia kifeszítését ugyanis nem szabad sem túl hidegben, sem túl melegben végezni. A legjobb, ha olyan 15 fok körüli hőmérsékleten végezzük. Ha hidegben feszítünk, akkor nyáron a borítás megereszkedik, hasas lesz, ha melegben, akkor meg télen megy össze, lesz túl feszes, akár meg is repedhet. 
Nos, 2016-ban az árak nem voltak ilyen durvák: a léc métere 60-70 forint lehetett, a fóliáért összesen 25 ezer forintot fizettem. Négy éve a fólia úgy 30-35 ezerbe került. 
A sátort – mely inkább kisebb házhoz hasonló – úgy alakítottuk ki, hogy középen 2,5 méter magas, de a legszélén is úgy 1,7 méteres. Kényelmesen elfér az ember. Az egyik oldalán egy 1×4 méteres gyorsan szétszedhető és felállítható asztalsor található, ahol a magoncokat, palántákat tartom, könnyű gyomlálni, kezelni, cserepezni. A 25-30 négyzetméteres belterület többi részén pedig már lehet palántázni, ültetni, retket, salátát, primőr zöldségeket vetni, nevelni. 
Nyolc és négy éve is új kalkuláltam, hogy egy szezon alatt bejön a fóliára kiadott pénz. És így is volt, mert több száz tő paprika, paradicsom, padlizsán, tök, uborka, csili, de még karalábé, póréhagyma, cukkini, csillagtök, többféle virág palántáját neveltük fel benne. Ráadásul egészen az első komolyabb fagyokig, úgy mínusz 5 fokig védve volt és termett is benne paprika, paradicsom, uborka, mikor már a kinti ágyásokban nem volt semmi. Tavaly egy tő paprika, paradicsom úgy 250-350 forint közötti áron volt a piacon. Ezekből csak kétszázat, ha felnevelek – márpedig csak paradicsomból és paprikából szokott lenni egy-egy évben ennyi –, már bőven megérte a kiadást, a fáradságot.
 

 

Ezek is érdekelhetnek