Miért fontosak a fókuszpontok a kertben?

Akár nagy, akár kicsi a kertje, a fókuszpontok segítenek összehangolni a külső tér egyes részeit, és ami a legfontosabb, kiemelik annak legimpozánsabb jellemzőit. De hogyan érdemes nekiállni a tervezésnek, és milyen kiegészítőket, növényeket lehet használni hangsúlyos elemként?

Házunk tájaPR -cikk2024. 03. 28. csütörtök2024. 03. 28.

Fotó: freepik.com

Miért fontosak a fókuszpontok a kertben? Fotó: freepik.com

Mire képes egy jó fókuszpont, és hogyan használjuk?

A fókuszpont olyan, mint a kert szupersztárja: az az elem, amely megragadja a látogatók figyelmét. Lehet ez egy gyönyörű szobor, egy élénk virágágyás, egy hangulatos ülőhely, vagy bármi, ami feldobja a teret, vezeti a tekintetet, és a növények, valamint az egyéb kiegészítők össze-vissza halmazát élő egységgé varázsolja. A kert központi elemeinek kiválasztásakor fontos figyelembe venni a terület méretét, az éghajlati körülményeket és a kert tulajdonosának stílusát is.

  • Ha egy fát vagy kis cserjét szeretne fókuszpontként használni, válasszon egy olyan növényt, amely különleges tulajdonságokkal bír, például érdekes ágszerkezettel vagy ragyogó őszi levelekkel. Egy többtörzsű nyírfa legszembetűnőbb tulajdonsága például a fehér törzse, ami egy megfelelő háttérrel kombinálva igazán látványos elemmé válik a kertben. Gondoljunk csak a fa mögé ültetett sötét örökzöldekre, amelyek drámaian kiemelik a fehér formák szépségét.
  • A színes és jól elrendezett virágágyások magukra vonják a figyelmet, különösen, ha különböző magasságú és színű növények találhatók bennük, de a szabályos vagy szimmetrikus elrendezés is kiemelheti a kert különleges adottságait.
  • Ügyeljen arra is, hogy a fókuszpont szezonalitás szempontjából is jól működjön. Ezt úgy érheti el, hogy különböző időpontokban virágzó növényeket ültet egymás mellé. Az angol rózsa például nemcsak a levendulával mutat jól, de nyár végén vagy kora ősszel kellemes összképet nyújt a sisakvirággal is.
  • A szökőkutak azonnal megragadják a figyelmet, mivel a szemünket a víz mozgására, a fülünket pedig a megnyugtató csobogásra irányítják. A kerti építmények, egy pergola vagy egy pavilon pedig nemcsak mutatósak, hanem hasznosak is lehetnek, hiszen árnyékot biztosítanak és kényelmes pihenőhelyet teremtenek a kertben.
  • Ha úgy véli, több ülőalkalmatosság is elkélne a kertjében, először is gondolja át, hogy pontosan hova is kerüljenek ezek a bútorok. Egy kerti ülőhely, például egy romantikus kerti pad igencsak hívogató, és tökéletes kerti fókuszpontot képezhet.
 

Segítségre van szüksége? Keresse fel a Budai Kertcentrumot!

A Budai Kertcentrum egy olyan kertészet Budapest és Budakeszi határán, ahol csaknem 30 éve várják magas színvonalú kiszolgálással, szakmai tudással és egy látványos bemutatókerttel a vásárlókat. Ha náluk vásárol, biztos lehet abban, hogy gondosan nevelt, egészséges növényeket kap, emellett pedig igény esetén a tervezésben is segítséget nyújtanak Önnek, ha igazán profikra bízná a tökéletes kert kialakítását.



 



 

 

Ezek is érdekelhetnek