Hívatlan látogatók a házban

Sokaknak meggyűlt a baja az utóbbi időben az otthonába beköltöző rágcsálókkal. Az egerek és a patkányok rossz érzést kelthetnek bennünk, betegségeket terjeszthetnek. Ezért érdemes mi­előbb hozzálátni a hívatlan be­­to­­lakodók kitessékeléséhez.

Házunk tájaB. Pintér Dalma2024. 04. 28. vasárnap2024. 04. 28.

Kép: Close-up of little small Mouse cute grey rat with fluffy hair - Neumann's grass rat Nile mouse (Arvicanthus Niloticus). Brown small rat in zoo, Fotó: Jean Andrian

Close-up,Of,Little,Small,Mouse,Cute,Grey,Rat,With,Fluffy
1721911483
Fotó: Jean Andrian

Az enyhe telek, a ragadozó állatok (például rókák, madarak) hiánya kedvez a szaporulatnak, akárcsak az ideális életfeltételeket kínáló környezet. Példának okáért a ház tetőterébe, a födémbe beköltöző egereknek a meleg levegő, a tetőfóliáról lecsöpögő pára jó körülményeket kínál. Így az életüket egy-két méteres körzetben le tudják élni. Velük többnyire csak az adott házrész megbontásával lehet felvenni a harcot. 
Nincs könnyű dolgunk, ha magunk próbálnánk elbánni a betolakodókkal. A lakosság által jelenleg megvásárolható irtószerek fele annyi hatóanyagot tartalmaznak, mint amelyet a szakemberek használhatnak fel. A méreg ennélfogva kisebb veszélyt jelent az emberekre, az állatokra. Az óvintézkedés hátránya, hogy az olyan szívós jószágok, mint a patkányok, alkalmazkodnak hozzá. Sőt, az utódaikra tovább örökítik ezt a tulajdonságot. Ennélfogva lassú folyamat során kialakulhat a teljes rezisztencia. 
A rágcsálókkal szembeni védekezés első lépése a megelőzés. A ház vagy a gazdasági épület rosszul záródó ajtóin, a tetőn keresztül, a gáz- vagy a vízvezeték mellett található réseken át könnyen bejuthatnak. Ezért a repedéseket, lyukakat tömjük be például szilikonnal. Legyünk figyelmesek az olyan apró árulkodó jelekre, mint a megrágott élelmiszer, küszöb, vezeték, rossz szag vagy állati ürülék. Észlelve a kelletlen vendég jelenlétét, vagy állandó jel­­leg­­gel kihelyezhetünk lecsapós vagy élve befogó csapdát. 
A sikertelenséget gyakran a gyors és nagy mennyiségű szaporulat okozza. Ideális körülmények között a rágcsálók kéthavonta tízet vagy annál többet fialnak. Nem mindegy, milyen irtószert használunk. Hatásosabb a brodifakum hatóanyagú méreggel próbálkozni, amelyből kevesebbet kell fogyasztania a rágcsálónak a kívánt eredmény eléréséhez, az elterjedtebb bromadiolon összetételű helyett – javasolja Guti Tamás. Megjegyzi, hogy tanyákon, családi házaknál a görényes vagy kutyás patkányirtás is jól működő módszer lehet. 

 

Ezek is érdekelhetnek