Odalett a termés

Egy évszázada nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben az elmúlt hetekben.

Házunk tájaohgy 2024. 05. 21. kedd2024. 05. 21.

Kép: Az éjszakai fagyok kárt tehetnek a gyümölcsösökben, Fotó: Shutterstock, Forrás: shutterstock

Frost,Protection,Irrigation.,Frozen,Apple,Tree,Blossom.
Az éjszakai fagyok kárt tehetnek a gyümölcsösökben
Fotó: Shutterstock Forrás: shutterstock

Egy évszázada nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben az elmúlt hetekben. A gyümölcstermesztők szerint a kár már akár egymilliárd koronánál, azaz 40 millió eurónál is na­­gyobb lehet, nem véletlen, hogy a cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. 
A beszámolók szerint csak Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett. Április végén sok helyen mínusz 10 fokig hűlt le a levegő, de akadt település, ahol mínusz 15 fo­­kot mértek! A gyümölcsöket akkor érte a fagy, amikor a legérzékenyebbek, tehát terméskötés, illetve kis termés nevelése közben. Bár az ilyen nagy fokú hideg nem kímélte volna a virágokat, bimbókat sem, sőt nagy gond, hogy a fák levelei, fiatal hajtásai is lefagytak. Emiatt nem csak az idei termés elvesztése nem hoz bevételt a kertészeknek, de újabb növényvédelmi munkákat, az elfagyott hajtások eltávolítását, majd az alvórügyek kihajtása után zöldválogatást, metszést kell végrehajtaniuk. A következő év termésétől sem lehet ilyenkor elvárni, hogy rekordokat érjen el. 
A fák ugyan különböző magasságú helyeken vannak, de az időjárás miatt a termés szinte mindenhol tönkrement. Egyszerűen nem lehet ellene védekezni. A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is. Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott. Sokaknak mindez megélhetési problémát is jelent, ezért az agrártárca, illetve az állam segítségét is kérték. A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík szerint a történtek az ágazat létét veszélyeztetik. Most valójában másfél évnyi kiadással állnak szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik. 
Az agrártárca ígéretet tett egy pénzügyi támogatási program elindítására, 70 és 100 millió cseh korona közti gyorssegélyt tud nyújtani a minisztérium a gyümölcstermesztőknek. A kár egymilliárd korona. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek