Max Verstappen négyszeres világbajnok!
origo.hu
Javában tart a grillszezon. Ez azért fontos hír, mert az utóbbi két évtizedben alapvetően változott a magyar konyha, melynek szinte már kötelező része a grillezés is. Akár méregdrága, akár milliós berendezéssel, akár csak egy kis parázson, nyárson sütjük a finomságokat, szinte elengedhetetlen része a társasági életnek.
Kép: Füstös konyha szabad tűz főzés kert grill tél O Horváth György élelmiszer pulykanyak leves grillezett disznó fül farok és csirkeláb 2018 11 28 Fotó: Kállai Márton
Deresebb hajúak emlékezhetnek rá, hogy annak idején a bográcsoláson kívül talán csak a szalonnasütés kötődött a szabad tűz mellett végzett étkezésekhez. Aztán jött az egyszerűbb grillezés, amikor általában valamelyik ügyes lakatos vagy hegesztő által készített egyszerű grillrácsokon készült az étel. Főleg a sertéstarja. A zöldségek közül talán a hagyma, a gomba és a paprika került még a rácsra. Aztán jött egy kisebb divat, a mezőgazdasági munkagépről levett, középen behegesztett, már elhasznált tárcsa.
Nos, azóta szinte forradalom zajlott le e téren, s divat is lett a grillezés. Ennek megfelelően már szinte minden nagyobb boltban, jobb benzinkútnál lehet faszenet, vagy ebből készült fabrikettet venni. A boltok tele vannak a kerti sütögetéshez szükséges berendezésekkel, gyújtóssal, begyújtó folyadékkal, öntöttvas serpenyőkkel, edényekkel, s nem mellesleg a legkülönfélébb grillsütőkkel. Ezek ára 20 ezer forinttól akár az 1-1,5 millióig terjed, vannak gázzal, vagy éppen fapellettel, fával, faszénnel működők.
És az eszközökkel együtt változott a grillezett ételek köre is. Mondhatni, zavarba ejtő az ezekhez használt húsok köre: amerikai és angol hatásra egyre többen értenek az érlelt marhahúsok elkészítéséhez. Ennek az egyik formája a több órán át tartó sütés/füstölés, azaz a barbecue-zás. De ennek kapcsán aztán szinte mindenféle sertés, baromfi, hal sütését, főzését mutatják be a családok, baráti társaságok egymásnak. És erre épít sok húsipari cég, áruházlánc, amikor eleve előre pácolt termékeket kínál polcain. Az évek során egyre jobbak lettek e termékek is, ahogy a több tucat fajta grillkolbász, grillsajt is keresett termék.
A magyar grillezési szokásokról jelent meg egy felmérés, amelyet A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közösen végzett el. Ebből kiderül, hogy a válaszadóknak országszerte közel a háromnegyede (72%) legalább 1-2 alkalommal grillezik a nyáron, tízből négyen (41%) minimum havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget. Amíg a 20 év alatti fiatalok negyede (26%) minden héten hódol ennek az élvezetnek, addig az ötven felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem szokott grillezni.
S hogy mennyire értünk hozzá? A hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket. Nem véletlen, hogy elsősorban a legkönnyebben elkészíthető csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) teszik a parázs fölé. A nehezebben finomra süthető – és persze drágább – marhahússal csak a válaszadók ötöde próbálkozik rendszeresen.
A köretek közül a sült krumpli és a stake-burgonya (50%) messze a legnépszerűbb, ezt követik a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyerek (30%) és a joghurtos mártások (24%). Grillezéskor az üdítőitaloké (42%) és a limonádéké (41%) a főszerep, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) áll a legelőkelőbb helyen, elsősorban a férfiaknak köszönhetően, míg a röviditalokra (13%), a koktélokra (11%) és a különféle borokra (9%) ritkábban vágyunk.
S hogy mennyit költünk erre a szórakozásra? A megkérdezettek háromnegyede étellel és itallal együtt legalább 3-5 ezer forinttal számol fejenként, sőt a fővárosiak negyede 5-10 ezret sem sajnál erre.
origo.hu
astronet.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
szoljon.hu
mindmegette.hu
magyarnemzet.hu
borsonline.hu
magyarnemzet.hu
origo.hu
origo.hu