Drága halból kevesebb fogy

Bajban vannak a halászok: a forróság, a vízhiány miatt kevésbé gyarapodó – sőt sok helyen pusztuló – halak mellett a hazai halárak is csökkentek az utóbbi időszakban.

Házunk tája2024. 09. 09. hétfő2024. 09. 09.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Bajban vannak a halászok: a forróság, a vízhiány miatt kevésbé gyarapodó – sőt sok helyen pusztuló – halak mellett a hazai halárak is csökkentek az utóbbi időszakban. A Világgazdaságnak nyilatkozó Lévai Ferenc szerint a tavalyi 1700 forint helyett ma már csak 1300 forintot adnak a halászoknak a kereskedők a tóparton egy kiló piaci pontyért. Ennek az oka egyértelműen a fogyasztói magatartás: drágállják a feldolgozott ponty árát, amely viszont nem változott a hal alapárának csökkenése után sem. Egy kiló filé vagy pontyszelet ára ma már meghaladja a 4 ezer forintot. Ennyiért két-három kiló csirke-vagy sertéshúst lehet vásárolni a boltokban. 
Lévai Ferenc, a Magyar Akva­kultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója szerint a tógazdaságokban kialakult helyzet válságosra fordult. Hogy az idei időjárás mennyit vett, vesz ki a halászok zsebéből, még nem tudni. Arról, hogy a forróság, az oxigénhiányos víz, a vízhiány miatt a halak gyarapodását mennyire vetette vissza, arról igazából az őszi lehalászások idején derül majd fény. A szakértők szerint az idei folyamatok alapján valószínűsíthető, hogy a szokásos, éves 15-16 ezer tonnás piacképes mennyiséggel szemben idén a magyar haltermelés 20-30 százalékkal kevesebb lesz. Segítene a halászokon az is, ha hozzá tudnának jutni az aszály miatti kárenyhítésekhez, mert eddig ebből rendre kimaradtak. Azt szeretnék elérni, hogy ugyanúgy kezeljék őket, mint bármely más mezőgazdasági ágazatot. Ahogy a halevő madarak, emlősök okozta kárt is a halászok kénytelenek elviselni. 
Utoljára tavaly karácsonykor volt jó a halforgalom – hagyományosan akkor az is megveszi a halat, aki évente csak egyszer eszik. Viszont azóta sokat esett a kereslet, igaz, a magyar fogyasztás 60 százaléka karácsonyhoz köthető. 
A tógazdaságok szerencsére nem csak a karácsonyi piacból élnek: a hálójukból, tavaikból kikerülő halmennyiség háromfelé oszlik, nagyjából egyforma arányban: ez a kereskedelmen keresztüli fogyasztói piac, az export, valamint ők látják el a horgásztavakat is előnevelt, kisebb-nagyobb, méretes halakkal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek