Kicsit jobb a kukorica a vártnál

A tengeri többségét már betakarították, s addig az átlagos hozam 5,5-5,6 tonna volt. Ez jobb a sokak által korábban vártnál. A minőségről megoszlanak a vélemények, sokan árletörési kísérletekről is beszélnek.

Házunk tájaohgy 2024. 10. 14. hétfő2024. 10. 14.

Fotó: Bohanek Miklós

Aratás 6 Fotó: Bohanek Miklós

Ugyan megtorpant a kukorica betakarítása az esőzések miatt, de szeptember végéig nagyjából a tengeriföldek 60 százalékán végeztek a munkával, mostanra ennél jóval nagyobb az arány. Az országos átlag eddig 5,5-5,6 tonna. Ami, úgy tűnik, jobb a sokak által vártnál. A 875 ezer hektárra tehető termőterületről elképzelhető, hogy 5 millió tonna összes termés kerül a magtárakba. 

De a napokban nem is a mennyiségről, hanem a tengeri minőségéről folyik a vita, és persze az árról. A hónap végén megjelentek nyilatkozatok, miszerint a kukorica 40 százaléka fuzárium gombával fertőzött, azaz a gomba által termelt méreg miatt csak biogázgyártásra lehetne felhasználni. E véleményt azonnal túlzónak vélték mind az agrártárca, mind a termelői érdekképviseletek. Sok hozzászóló szerint a takarmánykeverők és kereskedők azért hangoztatják a fuzárium­problémát, mert le akarják törni a tengeri árát. 

Ami az utóbbi hetekben töretlenül tartja magát: egy tonna a hivatalos adatok szerint a 38. héten 75 ezer forint körül mozgott, ami csaknem harmadával magasabb, mint az egy évvel ezelőtti ár. A piaci szereplők országszerte nyilatkoztak az árról, nagyjából 70 és 80 ezer forint közötti szintet emlegettek. Illetve van egy 40-45 ezres tétel is: ez a fuzáriumos kukori­cáért kínált összeg. 

Mert fuzáriumos táblák biztosan vannak az országban, mivel az aszályos meleg nagyon kedvezett e fertőzésnek. A lényeg azonban a méret, illetve az arány. Ez nem mindegy: ha 40 százalék, akkor 2 millió tonnát is elérheti a gombatoxinos tétel, ha csak 10 százalék a határérték feletti arány, akkor „csak” 450-480 ezer tonna. Ami egyébként óriási mennyiség, amit kezelni kell majd. Ráadásul el kell különíteni tárolás közben is az egészségestől. A fuzárium ugyanis a magtárban is tovább terjedhet. Ezért senkinek sem lenne szabad az egészséges tételeket a fuzáriumossal keverni. Bár bevett szokás ez, ezzel lehet lecsökkenteni a megadott, elfogadott szint alá a fuzáriumra vonatkozó mérőszámot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek