Rekord korai az idei szüret

Már leszedték a Balaton déli tájain a legkorábban érő szőlőt. Ez a Csabagyöngye, illetve az Irsai Olivér. A szüret nagyjából két-három héttel tolódott előre a korai tavaszodásnak, illetve az elmúlt idők kánikulájának köszönhetően.

Házunk tájaohgy 2024. 08. 05. hétfő2024. 08. 05.

Fotó: Kállai Márton

neszmély 05 Fotó: Kállai Márton

Már leszüretelték a Balaton déli tájain a legkorábban érő szőlőfajtákat. Ez a Csabagyöngye, illetve az Irsai Olivér. A szüret nagyjából két-három héttel tolódott előre a korai tavaszodásnak, illetve az elmúlt idők kánikulájának köszönhetően. Még az sem kizárt, hogy már augusztus 20-án újborral ünnepelhetnek a Dél-Balatonnál. Erre utoljára 6 évvel ezelőtt, 2018-ban volt példa. A termés jónak ígérkezik, persze ott, hol sikeres volt a növényvédelem. 
Egyébként nagyon oda kell figyelni a kezelésekre, mert a megszokott szeptember közepi, végi szőlők is korábban lesznek szedhetők. Ezért az alkalmazott szerek élelmezés-egészségügyi idejét figyelni kell már mindenkinek, aki még most fog permetezni. Vannak hatóanyagok, melyeknél ez akár 30 nap is lehet! A koraibb érésű zenit, muskotály, vagy éppen a chardonnay is ide tartozik, amit aztán követ majd a zöld veltelini, az olaszrizling, és persze a sor folytatható. Egyébként eddig az a tapasztalat, hogy a nagy kánikula sem égette el a bogyók savtartalmát, a cukrosodás is jó ütemben haladt. Nagy kérdés persze az augusztusi időjárás, illetve majd a szeptemberi. Tavaly fordult elő sok helyen, hogy az őszi meleg miatt leállt a cukrosodás, emiatt a szőlő érése lelassult, de már nem lehetett permetezni, és nagyon nagy kárt okozott az őszi harmatos reggelek miatt a szürkerothadás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek