Tisztába tett tészták
Az agrártárca módosítaná a Magyar Élelmiszerkönyv tésztákra vonatkozó előírásait.
Kép: Továbbra is az egyik legnépszerűbb élelmiszerünk

Az agrártárca módosítaná a Magyar Élelmiszerkönyv tésztákra vonatkozó előírásait. Például pontosabban határozná meg a „friss tojásos”, a „teljes kiőrlésű” és az „ízesített” tészták fogalmát. Ezzel a vásárlók jobb tájékoztatását is segítenék. Ennek értelmében a jövőben „friss tojásos” tésztaként csak olyan terméket lehetne forgalmazni, amely friss tojásból, vagy legfeljebb 48 órás tojásléből készül. Hőkezelt vagy porított tojást a jövőben az ilyen terméknél nem lehetne használni. A tervek szerint bevezetik a „teljes kiőrlésű száraztészta” elnevezést. Az ilyen tészta kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készülhet.
Megszüntetik viszont az eddig használt „egyéb száraztészta” kategóriát, helyette az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” elnevezés kerülne a csomagolásra. Viszont itt fel kell pontosan tüntetni azt, hogy mi az összetétel. Sok tésztát ugyanis például levélzöldségekkel, vagy éppen paradicsommal, paprikával, valamilyen fűszerrel színeznek, ízesítenek. A vevők egy részének az a legfontosabb jelzőszám, hogy hány „tojásos” a tészta. Ezzel kapcsolatban az Élelmiszerkönyvben azt is leírnák, hogy mennyi tojásnak kell egy kilogramm tésztában lennie, és mekkora lehet az eltérés a feltüntetett értékhez képest. A változtatások hatálybalépése után a gyártók másfél éves átmeneti időszakot kapnának, hogy az új szabványoknak megfelelően állítsák elő termékeiket.