Ritka, különleges madarunk a kígyászölyv, nagy élmény látni, amint kiterített szárnnyal köröz a vadászterülete fölött. Sajnos e látvány egyre kevesebbek része, mivel hazai fészkelő állománya csupán 25–50 közötti párra tehető, s inkább csökkenő irányt mutat.

Akkora, mint egy sas, de kígyót eszik. Mi az?

 

fotó: Shutterstock

Évszázadokkal ezelőtt, amikor még hazánk területét is nagy erdőségek, legelők és lápok borították, mindenütt jelen volt, ha szerényebb számban is. Ahogy fogyatkoztak az erdők, legelők és növekedtek a felszántott területek, úgy szűkült az ott élő hüllők élettere is, ami a kígyászölyv fő tápláléka. Napjainkban elsősorban a középhegységek déli oldalának erdeiben honos, de él néhány párból álló népessége a Kiskunság síkján is. Márciusban érkezik és októberben indul téli szálláshelyére, az egyenlítői Afrika szavannáira. Hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.

A kígyászölyv sas méretű ragadozó (szárnyfesztávolsága mintegy kétméteres), s noha a magyar neve szerint az ölyvek közé tartozik, a madarak rendszertanában a keselyuk és a réti héják között foglal helyet (alkata ezekkel mutat hasonlóságot). Ideális fészekhelye a tölgyfa, különösen, ha azon a sárga fagyöngy is tenyészik. Kicsi fészkét ide, a fagyöngy bokrába építi, és itt kel ki az egyetlen fióka, amely 60–80 napig is a fészekben marad, miközben a szülők táplálják.

Ahogy a szülőknek, úgy a fiókának is kedvelt zsákmánya a kígyó: a cseperedő kígyászölyv a nálánál nagyobb kígyókat is lenyeli, amelyeket csak lassan emészt, így a kígyófarok mindaddig kilóg a csőréből, míg a gyomorban lévő rész el nem emésztődik.

A felnőtt madár képes akár a kétméteres kígyóval is elbánni, a támadás előtt a táncával szédíti meg: a szárnyaival csapkodva ugrálja körbe a hüllőt, amely így megzavarodik, nem tudván, hová marjon, végül a madár elkapja a nyakánál, és kénytelen megadni magát.

Minthogy azonban a kígyók, siklók száma is erősen megfogyatkozott, a kígyászölyv is kénytelen megalkudni, így jobb híján elkapja a gyíkot, a békát, sőt a pockot és az egeret is. Vadászterülete igen kiterjedt: a fészkétől több tíz kilométeres távolságra is kész elmenni a zsákmányért

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.