Tevetejet a sejknek

Egy magyar állatorvos házaspár a tevék nagyüzemi tejtermelésének kidolgozásán fáradozik. Ha sikerül nekik, az világszenzáció lesz!

Házunk tájaT. Dögei Imre2008. 10. 22. szerda2008. 10. 22.
Tevetejet a sejknek

Az iparszerű tevetejtermelés megvalósítása a dubai sejk szívügye. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy az olajpénzek töredéke tevetejjé válhatna. Nekünk ez különlegességnek számít, de a teve a jövő állata lehet. A merész kijelentést Nagy Péter állatorvos tette, bár szerinte teveügyekben felesége, Juhász Judit a fej. Ő szintén állatorvos, és a világon talán legalaposabban ismeri a sivatag hajójának testét, lelkét.
A magyar állatorvos házaspár hatalmas szakmai kihívásra, a tevék nagyüzemi tejtermelésének kidolgozására kapott megbízást. Ha sikerül, akkor az egypúpú vagy dromedár új hasznosítását alapozzák meg – elsőként a világon. Erről az állatorvos szaporodásbiológusok közelmúltban Budapesten tartott világkongresszusán hallottunk. A magyar állatorvosok itt számoltak be a 2500 tevét tartó, iparszerű termelési körülmények között szerzett tapasztalataikról.
Tíz éve egy rövid, franciaországi ösztöndíjjal kezdődött minden, majd a véletlenek sorozatának – no és tegyük hozzá: vállalkozó kedvüknek – köszönhetően kerültek Ománba, később pedig az Egyesült Arab Emirátusokba. Dubaiban emberhez alig szokott, „szilaj” tevékkel kezdték a munkát. Megszelídítésükben Judit járt az élen. A legfontosabb a hatalmas állatok bizalmának elnyerése, jó szóval és nyugalommal. A tevék nagyon intelligens, tanulékony és hálás jószágok.
Csakhamar fejőállásokba szoktatták a vad, idővel jámborrá lett állatokat. Természetesen jöttek az okoskodók is: „No, az én tevémmel ezt nem tudná megtenni.” Melyiket vezessem? – kérdezte Judit, majd gazdája legnagyobb ámulatára kedvenc tevéje csakhamar a fejőállásból tekintett vissza reá.
Sorra látogatták a telepet a helyi hatalmasságok is. A házaspárt bizalmatlanul fogadták, de mivel eredményeik önmagukért beszéltek, egyre többen elismerték őket, hiszen odafigyelésük révén jelentősen növelni tudták a tejtermelést. A teve több mint egy évig, 380-390 napig vemhes, ráadásul a termékenyülés után néhány héttel elapaszt. A dromedárok négycsecsű tőgyükből naponta átlagosan 6-9 liter tejet adnak, amit a nomád lakosság évezredek óta fogyaszt. Rendkívül ízletes a teveborjú húsa, az arab esküvők lakomáinak elmaradhatatlan fogása.
A Nagy házaspár izgalmas vállalkozásba kezdett, amikor két- és négyéves csöppségeikkel kiutaztak. A kislányok az ottani angol nyelvű és tanrendű iskolába kezdtek járni, és természetesen arabul is tanulnak. Ma már írnak és olvasnak a nálunk kevesek által beszélt nyelven.
Voltak ugyan nehéz pillanatai az utóbbi évtizednek, de a házaspár úgy érzi, nem döntöttek rosszul. Olyan speciális tudás birtokába jutnak ugyanis, ami jelenleg csak nekik lesz meg a világon. Kérdés: mihez kezdenek később a nagyüzemi tevetartásban, illetve tejtermelésben szerzett ismereteikkel? Péter szerint van fantázia benne, mert a teve kiváló alkalmazkodóképessége révén a mostoha adottságú vidékeken gazdaságosabban termel a teheneknél. Nem kizárt, hogy a globális felmelegedés, az elsivatagosodás hatására Magyarországon is lesz majd egyszer tevefarm – engedi szabadjára fantáziáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek