Tovább drágulhat a tojás

A tél közepén túljutva, a háztáji tyúkok alig termelnek. A nagyüzemi, szabályozott körülmények között nincs a természetből fakadó jelentős tojáshozam-csökkenés, viszont ott a költségek nőttek nagyot. Mindkét tényező a tojás drágulását vetíti előre, amit a termelők már bejelentettek.

Házunk tájaO. Horváth György2021. 02. 16. kedd2021. 02. 16.

Kép: Molnár Róbert Molnár-tanya Gyöngyöshalász tojás alternativ állattartási technológia, baromfi, csirke, tojótyúk, szárnyas 2011.02.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tovább drágulhat a tojás
Molnár Róbert Molnár-tanya Gyöngyöshalász tojás alternativ állattartási technológia, baromfi, csirke, tojótyúk, szárnyas 2011.02.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Ahogyan már korábban is írtuk, a drasztikus takarmánydrágulás minden baromfi- és sertéstartó életét megnehezíti. Míg a hústermelők számára nagyon nehéz lesz érvényesíteniük az árakban a költségnövekedésüket – a csirke- és a sertéshús piacán is túltermelés alakult ki Európában –, addig a tojástermelőknek adott a lehetőség: a téli szezonális termelés csökkenése miatt nincs túlkínálat, így az árak emelésére is sor kerülhet. Ezt erősítik meg a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások: szerintük elkerülhetetlenné vált az átadási árak emelése.

Hogy mire számíthat a háziaszszony a piacon, a boltokban? Nagyjából arra, amit már három-négy éve megéltünk: a legkisebb méretű, 45-50 grammos tojás darabja 40 forint körüli, a nagyobbak 50-60 forintért kaphatók. Persze az ár attól is függ, hogy a tojás ketreces, mélyalmos, szabadtéri, netán biotermelésből származik-e, az utóbbi ára akár 70 forint fölé is mehet.

Az előrejelzések szerint az áremelkedés a következő időszakban is folytatódhat, a takarmányárak az aratásig szinte biztosan magasan maradnak. Sőt, a kész takarmányoknál az esztendő első félévében további 10 százalékos drágulás várható. S persze jön még április elején a húsvéti ünnepsor, amikor óriási a kereslet a tojásra, ami ismét alapot adhat az áremelési szándék megvalósítására.

Nagy kérdés, hogy a termelők miként bírják a költségek növekedését – sokan veszteségessé válhatnak, sőt tönkre is mehetnek. Ha ez bekövetkezik, a tojástermelés is csökkenhet, ami a magas árakat tovább erősítheti – feltéve, hogy a külföldi piacokon nem jelenik meg ismét nagy tömegben az olcsóbb tojás.

Ezek is érdekelhetnek