Bácsalmás győzött a Nemzeti Vágtán

National Face nyergében Németh Sándor nyerte a második Nemzeti Vágtát. A mezőnyt végig a gyakorlott lovas vezette, a tavalyi nyertest, Suták Vandát is maga mögé utasítva, fölényes győzelmet aratott.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 02. kedd2009. 06. 02.
Bácsalmás győzött a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágtán mintegy kétszázezer vendég fordult meg. A fesztivál középpontjában idén is a lovas hagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovas parádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó és Országkonyha állt. Emellett folyamatos koncertprogramok, változatos felnőtt- és gyermekműsorok színesítették a kínálatot a versenyt körülölelő pünkösdi hétvégén.

Kilencven település nevezett a versenyre, mely a gazdasági válság ellenére még több embert mozgatott meg, mint tavaly, beleértve a határon túliakat is. A Nemzeti Vágtán közülük összesen 9 induló vett részt - 5 erdélyi település: Szentjobb, Szováta, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, egy szlovéniai: Lendva, s három szlovákiai: Dobóruszka, Révkomárom és Nagykapos.

A rossz idő ellenére is megtelt Vágta Korzó és a Nemzeti Vágta idei újdonsága, az Országkonyha, amely Magyarország népi szakácsművészetéből adott ízelítőt a háromnapos fesztivál teljes időtartama alatt. A nádtetős faházakban a magyar tájegységek gasztronómiája mutatkozott be. A tájjellegű ételek mellett tájjellegű borok és pálinkák is az asztalra kerültek. A Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatta büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális és kulináris életének felpezsdítéséhez.

A  versenyen a megnyitó és a versenyzők fogadalomtétele után a Kishuszár Vágta, valamint a Nemzeti Vágta előfutamai vette kezdetét. Az idén a versenypályán kiegészítő programként két hivatalos díjugrató versenyszámot láthatott a közönség: magasugratást és korlátugratást. A két versenyszámban a magyar díjugratósport legjobb párosai vettek részt.

A harmadik napot nevezhetjük a Vágta csúcspontjának. Előbb a középfutamokat tekinthették meg az érdeklődők, majd elkezdődött az igazi izgalom a döntőkbe jutott lovasokkal. Láthattunk Hagyományőrző Huszárversenyt, óriási sikert arattak a legifjabbak a Kishuszár Vágtán, vastapsot kapott Fábry Sándor, Kőbán Rita és Piroch Gábor az ügető sztárfutamon, ezrek drukkoltak a Széchenyi emlékfutam résztvevőinek és a mozgáskorlátozott lovasok bemutatóján.

Stohl András óriási hajrával nyerte az Orangeways jótékonysági sztárfutamát, amelyet Sebestyén Balázs, a Danubius Rádió és az RTL Klub műsorvezetője vezetett fel. Stohl jóvoltából a Kapaszkodó Alapítvány számlája százezer forinttal gazdagodott. A második Hajas László, a harmadik Pintér Tibor, a negyedik Terecskei Rita, az ötödik pedig Oszter Alexandra lett. Az általuk képviselt alapítványok szintén nyertek: 50-50 ezer forinttal ajándékozták meg őket.

A programok végén a döntő előtt történelmi lovasjátékok és az olimpiai és világbajnok öttusázók futama fokozta a hangulatot, amelyet izgalmas verseny után Martinek János nyert meg, Fábián László előtt. Őt követte Kálnoki Kiss Attila, végül Mizsér Attila ért a célba.

Este 6 órakor mozdulni sem lehetett a Hősök tere környékén, amikor közeledett a döntő. Vastaps fogadta a felvezető kör alatt a Nyíregyháza, Szeged, Litér, Debrecen és Bácsalmás zászlaja alatt vonuló lovasokat. A rajt ideje alatt a több ezres tömeg elcsendesült, majd hangos ovációba tört ki, amikor megindult a futam.

Bácsalmással az élen, hatalmas vágta közben kirajzolódott a végeredmény. A két és fél kör alatt elsőként Bácsalmás színeiben - ational Face nyergében - Németh Sándor, másodikként Nyíregyháza képviseletében Suták Vanda, majd Esztergom színeiben Dömötör Ferenc, ezután Szeged képviseletében Tormási Gyula, ötödikként Litér lovasa, Gajdos Zsolt, végül Debrecen színeiben Ordasi József ért be a célba. Németh Sándor a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából 30 millió forinttal lett gazdagabb. A győztes település egy évig őrizheti a verseny díszes huszárszablyáját, a Vágta Kardot.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek