Háziorvosok végveszélyben?

Az évek óta kényszer-vállalkozóként praktizáló családorvosok a nyugdíjkorhatár küszöbén nettó 60-70 ezer forint bért keresnek. Utánpótlás nincs, mert a fiatal gyógyítók inkább külföldre szegődnek – több pénzért, jobb feltételek és munkakörülmények mellett.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 06. 29. hétfő2009. 06. 29.
Háziorvosok végveszélyben?

Szerencsésnek mondhatja magát, akinek a hét bármely napján elérhető a családorvosa. Hazánk nagyobb városaiban jobb a helyzet, mint a kis településeken, fakvakban. Szerte az országba  kétszáz háziorvosi praxis betöltetlen, így vannak olyan doktorok, akik több település pácienseit kénytelenek ellátni. Ez olykor akár  3 ezer embert is jelenthet!

A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint Magyarországon a házi orvosok 60 százaléka 50 év feletti, 6800 munkahelyből 1400-at nyugdíjas orvosok látnak el, akik minimális nyugellátásuk és az orvoshiány miatt kényszerülnek tovább dolgozni. Az idős, fáradt, ugyanakkor nagy tapasztalattal rendelkező családorvosokra még nagyobb teher hárul, mivel az utánpótlás vagy más szakterület felé kacsingat, vagy a jól fizető, külföldi álláslehetőséget választja.

Hajdú- Bihar megyében hét településen lépett fel orvoshiány, 15 körzetben betöltetlen az orvosi állás. Dr. Jakucs Éva 33 esztendeje tevékenykedik családorvosként Debrecenben, s egyben a Területi Orvosi Kamara házi orvosi szekciójának vezetője:

– Az Országos Egészségügyi Pénztár havonta 800-900 ezer forintot utal egy-egy családorvos praxisára, az alapellátásra. Ennek fedezni kell az asszisztens, a nővér, a takarítónő bérét és járulékát, valamint a rendelő bérleti díjat, a tetemes rezsiköltségeket, a gyógyszereket, a számítógépet, a szoftverkészítő cégektől kötelezően megrendelt programokat, az orvosi eszközöket, a benzinköltségünket, a veszélyes hulladék elszállítását. Ami marad, annyit tud egy-egy házi orvos kivenni a saját bérére. Ez a nyugdíjhoz közeledők, de a 45 év körüli kollégák esetében sem több a 150 ezer forint bruttó bérnél. Emellett egy betegre havonta – életkortól függően – 163-733 forint „kártyapénzt” utal az OEP, vagyis, ha valakinek például 1200 betege is van a praxisában, abból még megélni nem lehet. Hozzám 2100 páciens tartozik, de egy bizonyos létszám fölött „szerelemből” látom el a betegeket , mert az OEP nem ad támogatást. – sorolja dr. Jakucs Éva, aki ha most nyugdíjba vonulna, mintegy 60 ezer forinttal csengetne be hozzá a postás havonta.

Azért kényszerülnek tovább dolgozni a családorvosok, mert képtelenek lennének megélni a nyugellátásukból. A praxisukat sem tudják eladni, mivel a kezdő orvosok – már aki itthon marad – a 80-90 ezer forintos béréből képtelen megvenni a több milliós praxist. Ráadásul – az anyagi ráfizetés miatt – fantáziát sem látnak abban, hogy családorvosnak szegődjenek.

Hogy mi lehet a megoldás? Dr. Jakucs Éva szerint ösztönző jövőképet kell kínálni a fiatal orvosoknak. Ennek egyik része lehetne az, ha kedvezményes kamatozású hitelt vehetnének fel a családorvosi praxis megvásárlására. Életképes tervet viszont elsősorban olyan szakemberek képesek készíteni, akik jól ismerik a házi orvosok gondjait.

Ezek is érdekelhetnek