Nem repül a sültgalamb

Milyen elvárásokkal szembesülnek a diplomások, amikor öt-, esetleg hároméves felsőoktatási padkoptatás után kilépnek a munkaerőpiacra? A tapasztalatok szerint fogalmuk sincs arról, mi vár rájuk, pedig a legtöbb elvárás egyáltalán nem meglepő.

Hírek, információkSzabó Kata2009. 06. 24. szerda2009. 06. 24.
Nem repül a sültgalamb

A sikeres pályakezdő szemszögéből
Szabó Tamás az IBS-en és a Corvinuson tanult. Annak ellenére, hogy még csak 25 éves lesz, dolgozott már a Ferrarinál Olaszországban és Magyarországon egyaránt, a L’Oréalnál, s jelenleg is egy, a saját területén vezető cégnél tevékenykedik. Szerinte az egyik legfontosabb dolog, hogy pályánk legelején ne a nettó bér legyen az elsődleges szempont, amikor elkezdünk valahol dolgozni.

Ilyenkor még sokkal fontosabb lenne, hogy az emberek hasznos tapasztalatokat szerezzenek és legyen fogalmuk egy cég valós működéséről. Tamás szerint akár jobban megérheti egy ideig ingyen dolgozni az egyetem vagy főiskola mellett egy jó nevű cégnél, mert a későbbi előrelépés szempontjából ez meghatározó lehet. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal korábban kiderülhet, ha mégsem az adott szakma álmaink netovábbja.

Tamás emellett igen markáns oktatáskritikát is megfogalmaz. Szerinte a legtöbb hiányosság miatt nem lehet a diákokat hibáztatni. A legnagyobb gondnak azt látja, hogy a felsőoktatási intézményekben tulajdonképpen nincsen gyakorlati oktatás, ráadásul nem ösztönzik a diákokat, hogy elmenjenek dolgozni:

– Az egyik legnagyobb problémája az oktatásnak, hogy az iskolák jelentős részében soha nem kérdezik meg a diákot, hogy mit gondol egy adott témáról, pedig ez az egyik legnehezebb kérdés, amit fel lehet tenni. Így a diákok az önálló véleményalkotás és problémamegoldás területén is el vannak maradva.

Tamás szerint a cégek kifejezetten szívesen alkalmaznak pályakezdőket, hiszen ők még könnyen alakíthatók a cég elvárásainak megfelelően. Arra azonban nem szabad számítani, hogy kapkodnak a munkaerő után, az első lépéseket mindenképpen nekünk kell megtenni. A legnagyobb probléma viszont az, hogy sok fiatalnak elképzelése sincs arról, hogy valójában mit szeretne csinálni.

A cégek szemszögéből

Szabó Tamás véleménye nagyban egybevág Kisvarga Hajna és Barkaszi Angéla véleményével, akik a HR-COM fejvadász cég munkatársai. Szerintük a munkaerőt kereső cégek leginkább a használható nyelvtudást és a már meglévő – akár részmunkaidőben vagy gyakornokként megszerzett – munkatapasztalatot hiányolják. Emellett sok probléma akad a pályakezdők hozzáállásával: gyakran türelmetlenek, minél gyorsabban szeretnének előrelépni, viszont hiányzik belőlük az alázat és a türelem.

Ráadásul a cégek bizonyos kockázatot is vállalnak, amikor pályakezdőt alkalmaznak, mivel náluk nagyobb az esély arra, hogy váltanak, s ilyenkor a betanításra fordított energia, idő és pénz kárba vész. Előnyükre válik viszont, hogy terhelhetők, lelkesek és könnyebben motiválhatók. Hajna és Angéla is úgy látja, az oktatásnak nagy szerepe van abban, hogy a pályakezdők nem mindig rendelkeznek a megfelelő képességekkel:

– Sajnos, az egyetemek és főiskolák még mindig nem a piacra termelik a szakembereket. Ezt jól mutatja, hogy a végzett diákok több mint 30 százaléka bölcsész. Lényegében nincs kommunikáció az oktatás és az iparágak között, s ennek hiányában a diákoknak a tanulmányok során kell rájönniük, hogy a cégeknél miért is lesznek eladhatók. Ez alapvetően stratégiai kérdés. Az egyetemeknek 4-5 évre előre látniuk kéne a távlati irányokat, piaci tendenciákat, amihez állandó, folyamatos és lényegi kommunikációra lenne szükség a piaci szereplőkkel. Ennek hiányában a cégek fejezik be a pályakezdők oktatását, s teszik eladhatóvá a hallgatókat.

Céltudatosan
Andrási Mónika, a Corvinus Egyetem Alumni Irodájának vezetője szerint egyetemükről jelenleg a pénzügy-számvitel és a marketing szakon végzetteknek nincsen problémája az elhelyezkedéssel. Pályakövetésük eredményei szerint a végzettek 98 százaléka szeretne azon a területen elhelyezkedni, ahol végzett, s 93 százalékuk fél éven belül talál is munkát. Remény tehát van, azonban nagyon fontos, hogy használható nyelvtudással és némi munkatapasztalattal rendelkezzenek, mire álmaik munkahelyére jelentkeznek. Emellett nem árt, ha van lehetőség legalább egy fél évet külföldön tanulni. Nem várhatja senki, hogy rögtön magas fizetést kapjon, a befektetett energia azonban később jó eséllyel megtérül.

Forrás: Moha magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek