A britek titkos fegyvere: a varrótű

A brit országos levéltár – a National Archives – a múlt hét végén hozta nyilvánosságra, hogy az angolok vegyi fegyvert akartak bevetni a németek ellen és erre a célra különleges eszközt terveztek – apró „dárdákat”, vagyis apró tűk millióit.

Hírek, információkA. Fodor György2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
A britek titkos fegyvere: a varrótű

A sarokba szorított Nagy-Britannia 1940 végén és 1941-ben kétségbeesetten keresett bármit, amit hatásosan bevethetett volna az Európát elözönlő hitlerista hadsereg ellen.

Akármerre nézünk a hadviselés történetében, a vegyi fegyverek már évezredek óta szerepelnek az ellenséges felek fegyvertárában. A mérgezett nyíl ősi eszköz, a füstképző keverékek, a halálos vegyületek elfogadott harci eszközök voltak. Pár évszázad kihagyás után a vegyi fegyvert újra felfedezték. Már az amerikai polgárháború idején is akadt valaki, aki a klórgáz bevetését javasolta. Az első világháború kiváló alkalmat adott a modern vegyészet fejlődésének demonstrálására.

Nagy-Britannia 1940 nyarán-őszén ugyan elhárította az invázió lehetőségét, de ekkor még nem lépett be a háborúba az Egyesült Államok.

A brit tudósok tehát különleges varrótűket fejlesztettek ki a rajzasztalon. A tű felső és belső része valamilyen súlyos anyagot – mondjuk ólmot – tartalmazott volna, amely megadta volna a tűknek a lendületet és az átütő erőt. A tű csúcsának belsejét kitöltötték volna mustárgázzal (vagy lépfenével, idegméreggel, ahogy tetszik), a tű hegyét végül vattával és viasszal zárták volna le. Az apró injekciós tű a levegőből aláhullva lendületből áthatol az egyenruhán, megáll a bőrben, a mérgező anyag a tehetetlenség miatt a véráramba kerül. A tűk millióit egy repülőgépről ledobott tartály tartalmazta volna, amely a levegőben szétrobban, a tűfelhő pedig lecsap az ellenséges csapatokra. Végül az ötlet megvalósítása – hál’ istennek – egy nevetséges ok miatt papíron maradt. Amikor a britek megkeresték a Singer Sewing Machine Co. varrógépgyártót, illetve egy biológiai kutatóállomást, hogy legyártassák a tűk tömegét, illetve elvégeztessék a szükséges próbákat, a háttérben zajló hírszerző háború miatt nem magyarázhatták el pontosan, hogy milyen célokra akarják a tűket.

1941. december 7. után az Egyesült Államok is belépett a háborúba. A britek nem maradtak magukra, a tű tervét pedig az irattárba tették. Pedig annak idején Kanadában még kecskéket és birkákat is egyenruhába öltöztettek egy kísérlet során, hogy így próbálják ki a levegőből ledobott tűk áthatolóképességét. Nem a tűkön múlott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek