Az új influenza erősödésére számít Amerika

Az amerikaiak többsége tart attól, hogy a hideg idő beköszöntével megsokszorozódik majd az új influenza vírusos esetek száma. Közel felük szerint életveszélyes a fertőzés.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Az új influenza erősödésére számít Amerika

A Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Intézet ) által készített felmérés szerint ötből három amerikai számít arra, hogy az ősz és a tél folyamán jelentősen megemelkedik a H1N1 vírussal fertőzöttek száma. Ugyanakkor a májusban mért adatokhoz hasonlóan, a megkérdezettek 60 százaléka továbbra sem tart attól, hogy ő vagy közvetlen családtagja elkaphatja a betegséget.

Az amerikaiak ennek ellenére súlyosnak találják a helyzetet. A megkérdezettek mintegy fele úgy gondolja, hogy ha ő vagy közvetlen hozzátartozója megfertőződne, az életveszélyes állapotot jelentene számára. Emellett a válaszadók 90 százaléka állította, hogy komolyabb járványhelyzetben a szakértők tanácsát betartva elkerülné az olyan potenciálisan fertőző helyeket, mint a bevásárlóközpontok, a mozik és más szórakozóhelyek, valamint a tömegközlekedési eszközök.

A megkérdezett szülők jelentős része attól is tart, hogy a járványhelyzet súlyosbodása az iskolák és gyermekmegőrzők átmeneti bezárását eredményezheti. A szülők attól félnek, hogy ha ilyen helyzetben hosszabb időre szóló szabadságot kellene kivenniük, az olyan bevételkiesést eredményezne, ami nehéz helyzetbe sodorná a családot, és akár munkahelyük elvesztését is okozhatja. A szülők 43 százaléka mondta azt, hogy az egy hétnél hosszabb kényszerszabadság anyagi nehézséget jelentene a család számára. Emellett a válaszadók 25 százaléka úgy vélte, hogy egy ilyen jellegű hosszabb szabadság munkájának vagy megbízásainak elveszítésével járhat. Ez a fajta aggodalom különösen a fekete bőrű és spanyol ajkú lakosokra jellemző. Míg az előbbiek 40 százaléka tart munkája elvesztésétől, addig a fehéreknek csak 14 százaléka.

Forrás: ELTE-TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek