Biciklitúra a Balaton körül

A Balaton kerülete körülbelül 200 kilométer. Már a közepesen gyakorlott biciklis is tudja, mit kezdjen ezzel a számmal – az egyáltalán nem gyakorlottaknak meg egy jó tanács: ne vágjanak bele...

Hírek, információkDulai Péter2009. 07. 04. szombat2009. 07. 04.
Biciklitúra a Balaton körül

Ezt az egész körutat persze meg lehet csinálni egy hét alatt is, 20 kilométereket tekerve egy nap, de azt nem nevezném feltétlenül túrának, maximum biciklizgetésnek. A biciklitúra egész napos hajtásból áll – ha esik a hó, ha fúj a szél.

A térkép szerint nagyjából a körút felét tehetjük meg külön erre a célra kiépített bringaúton, ami – tekintve az átlag bringás rettegését az autóutaktól – nem a legjobb arány, de legalább létezik. A bicikliutak minősége hagy némi kívánnivalót maga után: van olyan útszakasz, ahol 1 méterenként fél méteres „kinövések” nehezítik az ember dolgát. Ilyenkor a tekerés mellett egy – rendkívül nehezen kivitelezhető – feladatunk marad: megpróbálni nem leesni a kerékpárról.

A déli part nem sok veszedelmet rejt, hiszen Siófoktól egészen Keszthelyig a víz közelében mehetünk, s az emelkedők is többnyire elmaradnak. A kellemetlenségek már az északi részen, Badacsony után jönnek, s egészen Zánkáig tartanak. Ez alatt több kilométeres, alattomos emelkedők – az ember fia-lánya szabad szemmel alig látja, a végére viszont a tüdejét majdnem kiköpi – is jócskán előfordulnak. A panoráma viszont remek – bár megesik, hogy a Balatont onnan, a nyeregből hosszú kilométereken át nem „találjuk”. Tihanyt elhagyva megint javul a helyzet, innentől gyakorlatilag vissza Siófokig vízszintesben lehet „utazni”. Az persze más kérdés, hogy a napok óta tartó megpróbáltatások után az ember már a lejtőt is emelkedőnek látja…

Ha még esetleg nem sikerült volna e beszámoló olvasóinak kedvét teljesen elvennem az egész túrásditól, akkor nézzük, miért is érdemes ezt az egészet bevállalni?

Mert a Balaton-parton, szemben a Badacsonnyal, naplementében biciklizni, az egész napos izzadás után azt a pár kilométert számolgatni Keszthelyig – roppant hangulatos és kielégítő érzés. A tervezett táv felénél, a sietősen elfogyasztott kaja után elhajítani a biciklit, a vízbe csobbanni – ugyancsak laza dolog. Sört venni az éppen aktuális ABC-ben, majd az elfogyasztott mennyiségtől a világ legégetőbb problémáját sem érzékelve, szép csendesen elbóbiskolni valamely Balaton-parti kempingben – ugyancsak kellemes nyári kikapcsolódás.

A körülmények messze nem ideálisak, de még a méteres tankcsapdák és a folyamatos szembeszél sem rondíthat bele a vízparti biciklizés élményébe. A badacsonyi kaptató okozta szenvedést meg könnyebb túlélni, ha a bicajos arra a 4-5 kilométer hosszú lejtőre gondol, ahol úgy érezheti, hogy érdemes volt 2 órát szenvednie a legutóbbi 3 kilométeres szakasszal.

Hogy ez a lejtő merre van? Tessék csak bátran nekivágni a túrának, majd kiderül…!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek