Egy varázslatos vidék: Tirol

Kristálytiszta hegyi levegő, halkan kolompoló, legelésző tehenek, magasra törő, ködbe vesző hegyormok, hosszan elnyúló, tiszta vizű tavak: ez a nyári Alpok varázslatos vidéke.

Hírek, információkValló László2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Egy varázslatos vidék: Tirol

Mindenütt elbűvölő, de az ausztriai Tirol nyugati része, a Zugspitz Arena térsége külön is kitűnik természeti szépségével, a vendéglátók profizmusával és szolgálatkészségével.

A Zugspitz Arena nyolc alpesi falu szövetsége az ausztriai Tirol területén, a tartomány fővárosától, Innsbrucktól nyugatra. Természeti és idegenforgalmi középpontja a térség fölé magasodó Zugsptitz, amely Németországnak a legmagasabb, Ausztriának pedig egyik legmagasabb hegycsúcsa. S amelyet Ehrwaldból, az 1300 méter magasan fekvő, gyönyörű kis hegyi faluból „támadhatunk meg” a leghatékonyabban: a Tiroler Zugspitzbahn (a 40 személyes kabinos felvonó) tíz perc alatt fölrepít minket a 2 962 méteres csúcsra, ahol még a nyár közepén is gyakran hó vagy legalábbis havas eső fogadja az érkezőket, alkalmat kínálva egy kis hógolyózásra.

A virágpompás alpesi réteket, kövér füvű völgyi kaszálókat azonban leginkább alacsonyabb, kényelmesen meghódítható kétezer méter magas hegyek határolják, melyek legtöbbje libegővel is könnyen elérhető. A vállalkozó szelleműek gyalog is nekivághatnak a természeti szépségekkel övezett hegyi utaknak, a még vállalkozóbbak pedig kerékpárral. Sokan választják ez utóbbit és nem véletlenül: a tiroli Zugspitz Arena a legjobb kerékpáros régió, és a vendéglátók szerint Európa legnevesebb túrakerékpáros vidékének számít. Tény, hogy rengeteg és változatos túraútvonal várja a bringásokat.

Ha libegővel hódítjuk meg a magaslatot, akár szánkóval is visszarepülhetünk a völgybe. Biberwier-t például már csak azért is érdemes fölkeresni, mert itt épült egész Tirol leghosszabb nyári szánkópályája. De ha úgy tetszik, hegyi rollert is bérelhetünk, s azzal zúghatunk le a hegyoldalon.

Az alpesi tavak világa külön csoda: vizük kristálytiszta és hűs, partjukat különösen gazdag növényvilág szegélyezi. Az ezer méter magasan fekvő Heiterwang am See minden bizonnyal az egyik legszebb, amelyet körbehajókázhatunk, de ha úgy tartja kedvünk, gyalogosan is bejárhatunk, miközben például a népszerű síjárást, a nordic walkingot gyakoroljuk. (Az egy pár speciális bottal és jellegzetes gyaloglótechnikával végezhető „északi gyaloglás” lényege, hogy menet közben nemcsak a lábunkat terheljük, hanem a fölső testünket is megmozgatjuk.)

A Tiroler Zugspitz Arena falvainak vendéglátói mindent tudnak, amit a vendéglátásról tudni kell. Mindennapi életükben és szolgáltatásaikban a legkorszerűbb technika éppúgy jelen van, mint a megőrzésre érdemes hagyomány. A nyáridő legnagyobb hagyományőrző látványossága a nyári napéjegyenlőség idején rendezett „lángolnak a hegyek” akció. Ekkor a környező magaslatok oldalán (mintegy nyolcezer helyen) tüzek gyulladnak a réteken és különböző figurákat, jelképeket formáló alakzatok fénye világítja meg a nyári éjszakát. Feledhetetlen turistalátványosság.

Miként egész Ausztria, úgy Tirol sem az olcsó szálláshelyeiről ismert. De már napi 50-60 euróért is kivehetők csodálatos kilátású két személyes apartmanok a Zugspitz Arena eddig nem említett falvaiban is, így Berwangban, Lermoosban, Bichlbachban, Lahn-Wangle-ban és Namlosban. Az előkelő szállodák napi 100-180 euróért kínálják szobáikat, amiért természetesen extra szolgáltatást is nyújtanak. A lermoosi Post Hotel a térség legpatinásabb vendéglátó helye; már az 1500-as évektől fogad vendégeket. (Kezdetben azokat, akik az itt létesült postakocsi állomáson fordultak meg.) A Hotel Singer pedig arról nevezetes, hogy a wellness-kezelések során tejet és bort adnak a kád forrásvizéhez, melyek gazdag hatóanyagaikkal felfrissítik a bőrt és a testet. A szolgáltatást igénybe vevő vendég tehát bízvást elmondhatja: itt őt tejben-borban fürösztik.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik képgalériánk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek