Hódít a világháló

Csaknem 2 millió magyar barangol rendszeresen a világhálón. Az internet-használók aránya egy év alatt 11 százalékkal nőtt , ezzel a térség egyik legdinamikusabb digitális fejlődést produkáltuk – közölte a GfK.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Hódít a világháló

A GfK Csoport vizsgálata szerint a közép- és kelet-európai térség felnőtt lakosságának közel fele legalább havi rendszerességgel száguldozik az internetes szupersztrádán. Ez csaknem 10 százalékos fejlődés a tavalyi eredményekhez képest. Az internet térhódítása különösen Ausztriában és a volt szocialista tömbben volt számottevő.

A kontinens online szempontból legfejlettebb országa Észtország 70 százalékos internet-használati aránnyal. Az észteket a szlovénok, majd a másik két balti állam és Ausztria követi. Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia a középmezőnyben foglal helyet, 51-52 százalékos internet-használati aránnyal. A két „sereghajtó” Oroszország és Ukrajna: az oroszok alig több mint negyede, az ukránok egyötöde használja a világhálót.

– Az elmúlt egy év alatt az internet elterjedése hazánkban a térség átlagához képest gyorsabb, jelentősebb volt: egy esztendő alatt 11 százalékponttal nőtt a Magyarországon a világhálón bolyongók aránya, miközben a fejlődés regionális átlaga 9 százalék volti – mondta el Szilágyi Ákos, a GfK Hungária Key Account Menedzsere. Magyarország az internet-ellátottság tekintetében a térség előkelőbb részéhez tartozik, hiszen a magyar háztartások körülbelül 48 százaléka, 1,9 millió magyar háztartás rendelkezik saját internetkapcsolattal.

Szakértők szerint bár az elmúlt egy év során jelentősen nőtt az otthoni internettel rendelkező háztartások aránya (36-ról 48 százalékra), a közeljövőben megtorpanhat ez a világháló térnyerése. Egyfelől a gazdasági válság gördít akadályokat a további növekedés elé, másfelől az úgynevezett „digitális plafon”, vagyis a számítógéppel rendelkező és a számítógép használatához értő lakosság aránya. Tapasztalatok szerint hazánkban a „digitális plafon” és az otthoni internet kapcsolattal rendelkezők közötti rés már meglehetősen szűk, vagyis nem várható további jelentős növekedés. Technológiai átrendeződés azonban valószínűsíthető a vezeték nélküli kapcsolatok irányába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek