Huszonkét új város született

Mától huszonkettővel több magyar város van: ennyi nagyközségnek adományozott városi címet Sólyom László köztársasági elnök.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 01. szerda2009. 07. 01.
Huszonkét új város született

Városi címet adományozott a köztársasági elnök huszonkét nagyközségnek. A határozat szerint Mágocs (Baranya megye, képünkön), Mélykút (Bács-Kiskun), Medgyesegyháza és Újkígyós (Békés), Mezőkeresztes és Sajóbábony (Borsod-Abaúj-Zemplén), Csanádpalota (Csongrád), Rácalmás (Fejér), Beled (Győr-Moson-Sopron), Jászkisér és Rákóczifalva (Jász-Nagykun-Szolnok), Budakalász, Tápiószele és Zsámbék (Pest megye), Igal (Somogy), Nyírmada és Vaja (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gyönk és Nagymányok (Tolna), Vép (Vas), Balatonkenese (Veszprém), valamint Pacsa (Zala) kapott városi címet.

A városi cím használatát a nagyközségek fejlettsége, térségi szerepe indokolhatja. Figyelembe veszik a nagyközség helyét a térség településhálózatában, fejlődésének fő jellemzőit, történeti, társadalmi értékeit, hagyományait, gazdasági fejlettségét, a népességének alakulását. Fontos szempont az infrastrukturális fejlettség (például az ivóvíz-ellátottság, a szennyvízelvezetés, -tisztítás, hulladékgyűjtés, a fűtés módja, a hírközlés, úthálózat kiépítettsége) és az intézményi ellátottság az oktatás, a kultúra, a tudomány, a kutatás, az innováció, az egészségügyi és szociális ellátás területén.

A várossá nyilvánítást a képviselő testület kezdeményezheti, és a köztársasági elnök hozhat döntést róla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek