Kombájnok úttorlasznak

Akár kombájnokkal is lezárják az utat augusztusban a Tarna menti falvakban lakók. Kővel megrakott teherautók száguldása keseríti őket.

Hírek, információkPalágyi Edit2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Kombájnok úttorlasznak

Beszakadt aszfalt, repedező házak, örökös zaj. A Tarna vidéki falvak lakói évek óta nem értik, miért nem vasúton szállítják a követ a recski ércbányából az útépítésekhez. A kamionok hajnali öttől este tízig dübörögnek a közúton, olyannyira, hogy a poharak összekoccannak a konyhaszekrényben. A konvojban érkező teherautók a sebességhatárt túllépve, hetvennel, nyolcvannal robognak át a lakott területen, s néha még az iskolák előtti zebra sem készteti megállásra őket.


A kisnánai és recski kőbányáktól az M3-as autópálya felhajtója felé haladó járművek lassan rettegésben tartják a környéket. Többször szerveztek már félpályás útlezárást a felháborodott lakók. Néhány éve a közlekedési miniszterhez is címeztek levelet, kérve, hogy korlátozzák errefelé a teherautók közlekedését. Egyelőre nem sok sikert értek el, de nem adják fel. Augusztusban folytatják – határozták el a Tarna-menti Kistérségi Területfejlesztési Társulás minapi ülésén.


Közúton kényelmesebb a szállítás, hiszen háztól házig megy a fuvar – legjobb esetben is erre a válaszra számíthattak eddig a Tarna vidékiek, ha a balesetveszélyt és a zajt kifogásolták. Jónéhány község – Tarnaszentmária, Feldebrő, Aldebrő, Verpelét, Tófalu, Kompolt, Kápolna és Kál – elkeseredett lakói ezért is határoztak úgy, hogy újra akcióba lépnek.


Augusztusban legalább egy héten át éjjel-nappal lezárják az egyik útpályát, így hátráltatva a kőszállító járműveket. A környékbeliek elszántak: mivel az aratást már befejezték, akár jókora kombájnokkal is eltorlaszolják az utat. Mindenképp szeretnék kiharcolni, hogy a levegőt, szennyező, az utakat elnyűvő közúti járművek helyett – környezetbarát módon - tehervonattal szállítsák a mátrai követ.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek