Léteznek-e megvesztegethető rendőrök itthon?

Az utóbbi hónapokban egyre több rendőri bűncselekménynek a gyanúja merült fel, amely felvetette a kérdést: vajon követnek-e el jogsértést a magyar egyenruhások intézkedés közben.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Léteznek-e megvesztegethető rendőrök itthon?

Emlékezetes, hogy a közelmúltban lepleződött le egy álrendőrökből álló bűnszervezet, akiknek a felkészítésében az eddigi információk szerint, vélhetően két zsaru is részt vett hazánkban. De ismert az az eset is, amikor nemrégiben a Miskolci Nyomozó Ügyészség korrupció miatt emelt vádat tizenhat autópálya-rendőr ellen. Róluk egyelőre annyi tudható, hogy legalább ötven esetben hamisítottak meg rendőri jelentéseket, vagy épp baleseti helyszínelések jegyzőkönyveit. A nyomozás még folyik, mindenesetre a hazai törvények értelmében öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság a megvesztegethető zsarukat, melyre korábban volt már példa.
 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság első fokon ugyanis 7 év börtönbüntetést szabott ki egy vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és közirat-hamisítással vádolt egykori miskolci nyomozóra, aki kábítószer ügyekben járt el. Róla egyelőre annyi tudható, hogy jogellenesen tartott házkutatásokat, s állított elő számára bűnösnek vélt állampolgárokat, s ami hab a tortán az, hogy a lakásán engedély nélkül géppisztolyt tartott. (!!!)

A korrupciós ügyeket, melyekből információink szerint bőven van Magyarországon, rendőrök esetében szigorúbban büntetik. A keleti végeken, egész pontosan Hajdú- Biharban, volt olyan magas beosztású rendőr, akinek mindez az állásába került, noha pár év múlva ugyan máshol, de vezető beosztásban tevékenykedhetett, immár egyenruha nélkül.
De lássunk és mutassunk jó példát is, hiszen magyar rendők többsége tisztességes, becsületes ember. Legalábbis ebben kell hinnünk, ahhoz, hogy hitelesnek tekinthessük a rend fedhetetlen őreit.

Néhány napja a déli órákban a cívisváros forgalmas útkereszteződésében, a Hadházi és Laktanya út környékén, a Debreceni Rendőrkapitányság két beosztottja egy anyagi káros közlekedési balesetnél intézkedett. Az eset egyik résztvevője, egy 49 éves debreceni nő személygépkocsijával az előtte: „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” táblánál álló személygépkocsinak ütközött, s balesetet okozott, tájékoztatott dr. Zákány- Szőke Bernadett rendőrségi szóvivő.

A rendőrök a szemmel láthatóan ittas asszonnyal szondát fújattak, amely igazolta gyanújukat. Ezt követően vér- és vizelet mintavétel miatt előállították az asszonyt, aki a gépkocsiban ülve 50.000 Ft-ot ajánlott a rendőröknek, ha eltekintenek az ilyenkor szokásos orvosi rutinvizsgálat elvégzésétől, valamint a vezetői engedélyének elvételétől. A debreceni egyenruhásokat nem hatotta meg a kísértés szele, így azonnal elutasították a felajánlását. A nőnek viszont nemcsak a vezetői engedélyét vették el, hanem eljárás indult ellene ittas járművezetés miatt, sőt a Debreceni Nyomozó Ügyészség előtt vesztegetés miatt is felelnie kell.

Az idevonatkozó paragrafus értelmében: „Aki hivatalos személy működésével kapcsolatban másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a vesztegető, ha az előnyt azért adja vagy ígéri, hogy a hivatalos személy a hivatali kötelességét megszegje, a hatáskörét túllépje, vagy a hivatali helyzetével visszaéljen.”

A határon túli helyzet megítélése nem a mi feladatunk, bár olykor magyar turisták is besétálnak a korrupt külhoni egyenruhások csapdájába. Történt ez épp néhány napja, amikor a neves debreceni zenekar, a Tankcsapda Tusnádfürdőre tartott, s a helyi rendőrök szabálytalanságot szúrtak ki a turnébusz irataiban. Egész pontosan Nagyvárad előtt mintegy három kilométerrel állították le a zenekart, a hangszereket szállító kocsit, és a segítőiket. S mivel nem volt utas lista a turnébuszon, a román rendőrök 4000 euróra, azaz 700 ezer forintra bírságolták meg a zenekart. Nagy volt a tét, mivel a romániai szabályok szerint, ha van utas lista, melyen tételesen felsorolják a Romániába beutazók nevét, és adatait, útlevélszámát, mehettek volna útjukra a Tankcsapda tagjai, akik mellesleg saját koncertjüket késték le a szokatlan intézkedés miatt. Akkor is tovább mehettek volna, ha helyben leszámolják a 18 ezer lejt, csakhogy ezt nem tudták megtenni. Végül egy debreceni vállalkozó sietett a helyszínre, és kifizette a „békésen” várakozó román zsaruknak a 4000 eurót.

El lehet gondolkodni, hogy ki is a korrupt rendőr manapság és kinek hihet a tisztes, törvénytisztelő magyar állampolgár. Hol a mundérbecsület mostanság? Legyen ez egy komoly találós kérdés!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek