Nem csak a húszéveseké a munkahely!

Ez év tavaszán Soroksáron, a Táncsics Mihály Művelődési Házban is megalakult a Szenior Foglalkoztatási Klub, mely elsősorban a 45 év feletti korosztálynak kínál segítséget a munkavállaláshoz. A klub vezetőjét, Varga Gabriellát kérdeztük.

Hírek, információk2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.
Nem csak a húszéveseké a munkahely!

- Mi volt a klub létrejöttének célja?
–  Aaz első klub 2007 őszén alakult meg Kecskeméten a Szenior Foglalkoztatási Szövetség égisze alatt az egyre nagyobb méreteket öltő munkanélküliség miatt, a huzamosabb ideig elhelyezkedni képtelenek támogatására. A Vadász János elnökletével működő szövetség a Munkaügyi Központokkal karöltve klubhálózat létrehozását tűzte ki célul. A klubok a munkanélküliek munkába való visszaállítását segítik elő. A klubhálózat kiépítésére és működtetésére európai uniós pályázaton elnyert támogatás szolgál, amely 2013-ig van érvényben.

- Hogyan tudják segíteni a leendő munkavállalókat?
– Fontos megjegyezni, hogy a klub nem ad munkát, s nem is közvetít. A munkavállaláshoz kapcsolódó tájékoztatást, tanácsadást végezzük felkészítő tréningek, előadások formájában, állásbörzék szervezésével. Olyan adatbázissal rendelkezünk, amely segítségével a munkavállalókat és a munkaadókat össze tudjuk kapcsolni, illetve szakembereink – grafológus, önismereti, munka-, rehabilitációs és pályaorientációs tanácsadók – segítségével fel tudjuk készíteni őket a reménybeli munkaadó előtti megjelenésre, hogy magabiztosabban tudjanak odaállni egy állásinterjún, illetve jól meg tudjanak írni egy önéletrajzot. Másfelől közművelődési feladatot is ellátunk, ezért is tartjuk a klubjainkat művelődési intézményekben. Nagyon fontos, hogy a hasonló problémájú emberek találkozzanak egymással, megbeszélhessék a tapasztalataikat, tudják, hogy nincsenek egyedül - eszmecsere alakuljon ki közöttük. Ösztönzően hathat az is, ha valakinek közülük sikerül álláshoz jutnia, s sikerét megoszthatja társaival.

- Miért a 45 év felettieknek létesült speciálisan a klubhálózat?

– Igazából ez az átlagéletkorú korosztály az, amelyik – bár munkabírása teljében van és szaktudással is rendelkezik – a leginkább elhanyagolt a munkaadás terén. Igaz, hogy ők még egy másik típusú oktatási rendszer idején szerezték meg a gyakorlatukat, de ez nem zárja ki a munkavégzésük hatékonyságát vagy betaníthatóságukat. A munkaadókban is tudatosítani kellene, hogy ez a korosztály alkalmazható, ha a gyakorlati hangsúlyok máshol is vannak elsőre náluk.

- Melyek a közeljövő tervei?
– A kecskeméti és a soroksári tapasztalatok azt mutatják, hogy a szövetség tevékenysége hatékony, segíteni tudjuk az embereket a munkanélküliséggel járó mentális és gazdasági válságból való kilábalásban. Mi még nagyon az elején vagyunk, de az önkormányzat, a polgármester és az alpolgármester asszony is támogatja a munkánkat. Szeretnénk itt, a művelődési házban felállítani egy terminált, amin a szövetség honlapja mindenki számára közvetlenül elérhető lenne, ahol minden fontos elérhetőség és információ megtalálható: a pályázati lehetőségek, a támogatási kedvezmények, az igénybevételi módok, a továbbképzési programok. A közeljövőben pedig szeretnénk egy helyi állásbörzét is megszervezni: a vonzáskörzetben lévő munkáltatókat hívnánk egybe – így működne igazán hatékonyan a klub.

Forrás: Itthon magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek