Nyílik a cickafark

Legelők, kaszálók, lápi és mocsári rétek, száraz erdők, cserjések illóolajokban gazdag vadvirága. A népi gyógyászatban a has és a gyomor növényeként ismert, sokféle panaszra szolgál gyógyírként. Csak a fehér virágú változata tartalmaz gyógyhatású drogot.

Hírek, információkValló László2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.
Nyílik a cickafark

A cickafark – vagy más néven cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű – vízszintes gyöktörzsű, 20-60 centiméter magasra növő, felálló szárú évelő növény. Hajtásai megdörzsölve aromás illatúak. Kicsi, tömött fészekvirágai lapos tetejű, sátorozó bugavirágzatba állnak össze. A termés bóbita nélküli kaszat.

A közönséges cickafark Európán kívül Szibériában elterjedt, hazánkban gyakori. Igen alakgazdag faj, az egyik leggyakoribb változata, a mezei cickafart a szikes pusztákon is nagy számban fordul elő.

A drogot a növény föld feletti része tartalmazza, a virágzás elején célszerű gyűjteni. Elsősorban étvágytalanság, görcsös jellegű gyomor- és bélpanaszok, epebántalmak kezelésére ajánlott, da hatásos visszértágulás ellen, illetve a húgyutak megbetegedése esetén is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek