Eladó Tito szigete

Két és fél milliárd euróért – csaknem hétszázmilliárd forintért – kínálja eladásra a horvát állam Josip Broz Tito kedvenc adriai nyaralóhelyét, a Brioni-szigeteket.

Hírek, információkUjlaki Ágnes2009. 09. 15. kedd2009. 09. 15.
Eladó Tito szigete

A szerencsés vevő ezért az összegért kap 14 szigetet. Közülük persze a legértékesebb és egyúttal a legszebb is Brioni Grand, amelyet teljes terjedelmében a kommunista vezető, Tito használt. Az elnöki kastélyon kívül van rajta egy csodaszép nemzeti park ritka növényekkel és egzotikus állatokkal, továbbá régi római romok és kristálytiszta vizű homokos strandok.

Tito diktatúrája felett szemet hunyt a Nyugat, a Szovjetunióval való részleges szembenállása miatt nagy becsben tartották. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatait Brionin is építgette, ahol gyakran látta vendégül a világ vezetőit és híres személyiségeit. Járt itt II. Erzsébet angol királynő, Kennedy elnök, Nehru indiai elnök, Sophia Loren, Richard Burton és Elizabeth Taylor.

A sziget magyar vonatkozásai is jelentősek. Itt találkozott Hruscsov Titóval 1956. november 2-án éjszaka, hogy megtárgyalják a magyar forradalommal szembeni ellencsapást. Hruscsov közölte, hogy egy-két napon belül megindul a katonai akció, új miniszterelnök szükséges, Kádár vagy Münnich. Tito Kádárt javasolta. Egyébként nem támogatta a szovjet akciót, bár nem is ellenezte.

Ezek is érdekelhetnek