Nyílik a bakszakáll

Nemcsak sárga fészekvirágzatával díszítő vadvirág, hanem vadon termő zöldség is a réti bakszakáll, amelynek fiatal leveleit és hajtásait a virágzás előtt, gyökerét pedig ősszel gyűjthetjük.

Hírek, információkValló László2009. 06. 08. hétfő2009. 06. 08.
Nyílik a bakszakáll

Levest, főzeléket, de akár még sültet is készíthetünk a bakszakáll hajtásaiból illetve gyökeréből, ha erre támad gusztusunk. Népies nevei, a kakukksaláta, a tejes fű, a zabgyökér is arra utalnak, hogy már régen is fogyasztották. Fehéres gyökértermése, a hozzáértők szerint, különösen finom csemege, zöldségként úgy hasznosíthatjuk, mint a feketegyökeret.

A bakszakáll a kaszálók, rétek, útszélek gyakori virága. Erős karógyökerű, 30-70 centiméter magasra növő, fölálló szárú vadvirág. Kétéves vagy évelő növény, a szára tejnedvet ereszt, mutatós, nagy sárga fészekvirágai magánosan állnak. A fészkek kora délután összecsukódnak.

Termése gömb alakú bóbitás kaszat, hasonlít a gyermekláncfű bóbitájához, de annál nagyobb. Egész Európában elterjedt, a hegyekben kétezer méteres magasságig megtalálható.