Pol Pot iszonyú hagyatéka

Harminc év telt el Pol Pot rémuralma óta, de a vörös khmerek által hátrahagyott taposóaknák mind a mai napig szedik áldozataikat Kambodzsában. Az ázsiai ország véres múltjáról és a taposóaknák alattomos világáról Jaksity Kata készített dokumentumfilmet.

Hírek, információkRomvári Orsolya2009. 05. 05. kedd2009. 05. 05.
Pol Pot iszonyú hagyatéka

Az ezredforduló utáni Kambodzsáról Jaksity Kata készített

dokumentumfilmet. Az újságírónő a világ legveszedelmesebb helyszíneit

bemutató, Gyermekéletek, asszonysorsok című dokumentumfilm-sorozat

utolsó állomásaként látogatott Kambodzsába.

Három év, nyolc hónap és 20 nap. Pontosan ennyi ideig tartott a huszadik század egyik legvéreskezűbb diktátora, Pol Pot és a vörös khmerek rémuralma Kambodzsában. A rezsim1975-ben került hatalomra, s kegyetlen brutalitással látott hozzá a kommunista társadalom kiépítésének. Az amerikai légitámadásokra hivatkozva, az embereket „evakuálták” a városokból. A felcihelődött néptömeget módszeresen átkutatták, megfosztották értéktárgyaitól, majd életkor és nemek szerint különböző csoportokba osztották őket. A szétválogatás során nem kímélték a családokat sem: az anyákat, apákat és a gyerekeket külön csoportokba sorolták. A különválogatott embereket teherautókra rakták, vagy hosszú sorokban kígyózva útnak indították őket kijelölt munkatáborok felé.

Pol Pot-ék nem sokkal hatalomra kerülésük után kegyetlen mészárlásba kezdtek. A leszámolások az előző rendszer vélt vagy valós kiszolgálóival kezdődtek, majd az esztelen döntések miatt tiltakozók, és a „puhány, hasznavehetetlen” értelmiség következett. Egy idő után mindennapossá váltak az ad hoc halálos ítéletek: az agyonlövések, a lefejezések, az élve elégetések.  Senki sem érezhette magát biztonságban. A rezsim csaknem négy éves ténykedése során 2-3 millió ember vesztette életét a terror és az éhínség miatt. Pol Pot és a vörös khmerek rémuralmának végül a Kambodzsába bevonuló vietnami csapatok vetettek véget 1979-ben.

Pol Pot 1998-ban anélkül halt meg, hogy valaha felelősségre vonták volna a parancsára elkövetett tömegmészárlásokért. A bűnösök megbüntetésére végül – hosszas huzavona után – 2006-ban állt fel az ENSZ által létrehozott bíróság. A rezsim vezetőivel szemben emberiesség elleni és háborús bűnök, kínzások és előre megfontolt gyilkosságok vádjával indított eljárások jelenleg is zajlanak.

Eközben a harminc évvel ezelőtti terror mind a mai napig szedi áldozatait. A vietnami csapatok elől menekülő vörös khmerek több ezer taposóaknát hagytak maguk után, amelyek naponta ölnek meg vagy tesznek nyomorékká ártatlan áldozatokat, gyakran gyerekeket.

A Gyilkos mezők – a vörös khmerek hagyatéka című filmben az áldozatok visszaemlékezései, tragikus, vagy éppen szerencsés történetei elevenítik fel a vörös khmerek brutális rémuralmát, valamint megismerhetjük a sokat szenvedett ország jelenét, a taposóaknák alattomos világát.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek