Indulhat a lakáshiteles roham

Augusztus elején végre tényleg elindulhat a bajba került lakáshitelesek megsegítése. Brüsszel ugyanis jóváhagyta a magyar programot.

Hitel, biztosításSzabad Föld Online2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
Indulhat a lakáshiteles roham

Mint Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Unió végrehajtó testületet emlékeztetett rá, a program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztül – az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy hányadát törleszthetik.

A bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az uniós előírásokkal, mivel magánszemélyeknek nyújtott olyan állami támogatásról van szó, amely szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül adják.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos a támogatással kapcsolatban az MTI-Ecó tudósítása szerint arra mutatott rá: "a lakáscélú kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is."

A kormány június 16-án jelentette be az intézkedést, amely elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, hogy tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A program értelmében a támogatható hitelfelvevők úgynevezett áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződést köthetnek a bankkal, amely legfeljebb két évig fedezi részben kölcsönük havi részleteinek törlesztését.

A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel "Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére" - emlékeztetett Brüsszel.

A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni. A magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.

A brüsszeli bizottság azt is megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, "nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja". Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott. A bizottság azért hagyta jóvá a programot, mivel az szociális jellegű támogatást nyújt az ideiglenes jövedelemkieséssel sújtott és otthonuk elvesztését kockáztató magánszemélyeknek, és mindezt megkülönböztetés nélkül nyújtja, hiszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek