Tizenhat éves földkerülő

Körbehajózta a Földet a 16 éves ausztrál Jessica Watson. Kétszáztíz nap alatt 38 ezer kilométert tett meg törékeny jachtján, miközben hétszer is fölborult. Ő a legfiatalabb földkerülő azok között, akik megállás nélkül és egyedül tették meg ezt a hatalmas utat – bár teljesítménye nem számít hivatalos rekordnak.

HobbiValló László2010. 05. 19. szerda2010. 05. 19.
Tizenhat éves földkerülő

Az ausztráliai Sydney kikötőjéből indulva Jessica a Csendes-óceánt átszelve Dél-Amerika déli csücske, a Horn-fok felé vette az irányt, majd Atlanti-óceánon át Dél-Afrika irányába vitorlázott. Innen az Indiai-óceánon át Dél-Ausztrália felé tartva futott be kiindulási helyére, Sydneybe, ahonnan 210 nappal azelőtt útnak indult.

A hírügynökségeknek nyilatkozva a lány elmondta: útközben óriás viharokkal, nemritkán tizenkét méteres hullámokkal is meg kellett küzdenie. Hétszer borult föl a jachtja, de mindannyiszor szerencsésen megúszta, s talpra tudta állítani a hajót. Mint mondta, útközben többször is elbizonytalanodott, eluralkodott rajta a csüggedés, de sikerült újra erőt és bátorságot merítenie ahhoz, hogy teljesítse nem mindennapi vállalását.

Sydney kikötőjében a világjáró tinire váró családtagok és a barátok között ott volt az ausztrál miniszterelnök is, hogy üdvözölje Jessicát. Ám bármennyire világra szóló is, a lány teljesítménye mégsem számít hivatalos rekordnak: a hajózási csúcsokat hitelesítő világszervezet egyszerűen megszüntette a 18 év alatti kategóriát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek