Véglegesen hazánkban állomásozó szovjet járműcsodák

Az 1963-as évjáratú, GAZ-13 Csajka méreteivel az amerikai országúti cirkálókat is túllicitálták egykor. Az akkori funkcionáriusok kényelmét szolgáló autó tágas utasterében a testőrök felhajtható ülésének is jutott hely. Az impozáns járgány mellett a szovjet járműipar további reprezentánsai – Moszkvicsok, Zaporozsecek Zsigulik –, valamint motorkerékpárok és katonai járművek is felvonultak a Szolnokon megrendezett Alföldi Veterán Börzén.

HobbiSzőrös Zoltán2010. 06. 07. hétfő2010. 06. 07.
Véglegesen hazánkban állomásozó szovjet járműcsodák

A járművek nagy része önerejéből – saját kerekeken – érkezett a rendezvényre, mely 1999 óta a 31. volt a sorban. Az adok-veszek jellegű esemény az utóbbi években betétprogrammal is bővült: FIAT-osok és Trabant-tulajdonosok is találkoztak egymással.

Ezúttal a luxuskivitelű Csajka mellett emlékébresztő élményt adott az1946-tól 54-ig gyártott Moszkvics 401-es típus kiállított darabja. A II. világháború jóvátételi szállítmányainak részeként az Opel gyártósorai is a Szovjetunióba kerültek, így az Opel Kadett K-39-essel való hasonlóság nem a véletlen műve. Az 50-60 éves veteránok mellett retrójárművek is felbukkantak: Zsiguli a Főtaxi flottájából, rendőrségi kocka Lada. A „nagyok” mellett a lábbal hajtós játékautók gyűjtői is elhozták féltett kincsüket, így a több mint hetven pedálos Moszkvicsot a legkisebbek tesztelhették. A katonai járművek is nagy sikert arattak: az Uralok, UAZ-ok, GAZ-ok – teherautók, terepjárók, oldalkocsis motorok – immár véglegesen hazánkban állomásoznak.

A találkozó felvezetéseként a szervezők túrára invitálták a résztvevőket, így a jó karban lévő „öregek” Békés megyei kiruccanást tettel. Aztán a nosztalgikus hangulathoz illően, megnézhették Szolnokon a megyei levéltár beszédes című – Amikor én még kissrác voltam – retrókiállítását, s a Repülőmúzeumot is.

A nem kevésbé látványos folytatás október 3-án következik Szolnokon: ekkor a két évvel ezelőtti nagy siker után másodszor tartják meg az Amerikai Jármű Találkozót – szintén túrával és kiállítással egybekötve. A veteránautósok addig sem pihennek, mivel nyáron szinte minden hétvégén rendeznek börzét az ország valamely pontján.

Kattintson a képre és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek