Az origami titkai Pécsett

Origamizni mindenki tud – ha más nem is, de takaros hajó és hetyke csákó már az óvodában került ki kezünk alól. Most megnézhetjük, mi minden csodát tudnak kihozni a profik egy egyszerű kis papírdarabból: látogassunk Pécsre július elseje és augusztus 15-e között, az Origami Fesztiválra.

HobbiHardi Judit2010. 07. 28. szerda2010. 07. 28.
Az origami titkai Pécsett

Gondolták volna, hogy nem véletlen az origami óvodai „oktatása”? A hajtogatás ugyanis fejleszti a térérzéket és a vizuális készséget. De nem csak a nevelők, de a tudomány is felfigyelt a hajtogatósdiban rejlő lehetőségekre.

Egy kutatócsoport az origami alapjait tanulmányozva és felhasználva igyekszik olyan házat létrehozni, amelynek falai földrengés esetén az origami szabályai szerint deformálódnak. Ezzel flexibilis, ám rendkívül stabil és biztonságos épületeket hozhatnak létre.

Az autógyártás szakemberei is felfigyeltek a lehetőségre, ezért újabban az origami trükkjei alapján próbálják megtervezni a gépkocsi vázát, hogy ütközéskor összehajtogatódva a lehető legtöbb ütközési energiát nyelje el, ezzel is növelve az autóban ülők túlélési esélyeit. De még a NASA is előszeretettel alkalmazza e hajtási technikákat: például a műhold a fellövésekor a lehetős legkisebb helyet foglalja el, majd célját elérve kihajtogatja magát.

Pécsre nem várható origami ház, autó vagy műhold, lesznek azonban művészek, akiknek a keze alatt a papír könnyedén veszi fel bármelyik állat formáját, válik emberi alakká, arccá, vagy nyílik ki, mint szépséges virág. Több helyszínen is megtekinthetik a látogatók, mire képes egy ügyes kéz. Augusztus 2-ám a Dóm Kőtárban nyílik kiállítás Japán ünnepek címmel, 7-én pedig a tettyei Mésztufa Barlangban nyitja meg kapuit a Barlang-legenda című tárlat. A fesztivált az Országos Origami Találkozó zárja, amelyet augusztus 13-a és 15-e között tartanak a Miroslav Krleza Iskolaközpontban. A találkozó díszvendége Dinh Truong Giang, Amerikában élő vietnámi origami-művész.

Baranya megye székhelye az idén immár negyedik alkalommal válik pár hétre a hajtogatók fővárosává, ám ezúttal a japán irodalom is fontos szerepet tölt be Pécsett. Augusztus 6-a és 8-a között ugyanitt rendezik meg a Világ Haiku Fesztivált. A rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek az epigramma távol-keleti rokonának művelői. A haiku 17 szótagú – klasszikus formájában természeti képeket leíró, modern változatában filozófiai mondanivalót is hordozó – költemény. Hogyan lehet egy versből kiállítási darab? Dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke szerint könnyedén: „Van, aki karácsonyfadíszre írja versét, van, más üteménybe süti, de olyan is akad, aki fészekben fekvő apró fürjtojásokra.”

Hogy ezúttal mivel rukkolnak elő a költők? Keressék verseiket a város közterein!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek