Amerikából jöttem, országúti cirkáló vagyok

Mikor még nyoma sem volt az olajválságnak, kisebb hajóhoz hasonlítottak az amerikai utakon repesztő autócsodák. Nemcsak a több évtizeddel ezelőtti négykerekűek, de az akkori életérzés is visszaköszön, amikor járművek és gazdáik összegyűlnek: hazánkban is fut jó néhány országúti cirkáló.

HobbiSzőrös Zoltán2010. 10. 07. csütörtök2010. 10. 07.
Amerikából jöttem, országúti cirkáló vagyok

Begurultak Szolnokra a fényesre glancolt, nagy becsben tartott darabok: Cadillac kabrió változatban, klasszikus New York-i sárga taxi, Lincoln limuzin, sportos Ford Mustang, csillogó Buick – csak néhány érdekesség a csaknem félszáz ritkaságból.

Az 1999 óta megrendezett Alföldi Veterán Börzéken eredendően alkatrészek felkutatására nyílik lehetőség, ilyenkor egyaránt fellelhetők autók és motorok tartozékai, kiegészítői. A szervezők néhány éve betétprogramokkal is várják az érdeklődőket, így felvonultak már Trabantok, Fiatok, az idén tavassal pedig szovjet veteránjárművek.

Két évvel ezelőtt volt az első Amerikai Autók Találkozója és Kiállítása, az akkori nagy siker nyomán a minap újra Szolnokra „költözött” egy darab Amerika. Rock and Roll szólt a hangszórókból, néhány frizura és öltözék is az akkori időkre hajazott, s érdeklődő diskurzusok szóltak évjáratról, lóerőkről, fogyasztásról.

A tulajdonosok egybehangzóan állítják: az autók kényelmesek, komfortosak, s a hatszor két méteres „alapterület” esetében is könnyen és jól kormányozhatók. Az egykor csak filmekben megcsodálható, menő kocsik – immár testközelből is szemügyre véve – mit sem vesztettek varázserejükből.

Kattitntson a fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek