Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Madáreleség, focimeccsek kelléke, nassolnivaló: ez a napraforgómag, avagy közkeletű nevén szotyi.
A hagyományos forma a héjában pörkölt verzió, melyből magunknak kell kiügyeskednünk az ehető részt. De egyre inkább terjed a boltokban a héj nélküli sózott változat is. Vigyázzunk, mert a napraforgómagnak viszonylag nagy a kalóriatartalma. Ezt leszámítva azonban csupa jót mondhatunk el róla.
Köztudomású, hogy jelentős – mintegy 47%-nyi – olajtartalommal rendelkezik, ezért is készítenek belőle sütő-főző olajat. Ennek körülbelül az ötöde egyszeresen telítetlen olajsav, hattizede kétszeresen telítetlen linolsav, melyek hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, s a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Ha megtehetjük, részesítsük előnyben a hidegen sajtolt étolajat a finomítottal szemben, mivel abban sértetlenül megmaradtak az értékes vitaminok és ásványi anyagok, továbbá felesleges kémiai anyagokat sem tartalmaz.
A szotyi magas E-vitamin tartalma szintén jótékony hatású. Antioxidáns, más vitaminokkal – elsősorban C-vitaminnal – kiegészítve szabadgyök-fogó rendszert alkot. Az E-vitaminban gazdag étkek fontos részei a daganatmegelőző étrendnek. Szerepet játszik a sejtfalak jó állapotának megtartásában is, így fogyasztásával a fiatalos, egészséges arcbőr megőrzését is elősegítjük.
Jelentős még B1-vitamin tartalma, aminek nagy szerepe van szervezetünk szénhidrát-anyagcseréjében, valamint az izmok, az idegrendszer zavartalan működéséhez is elengedhetetlen.
A napraforgómag fogyasztása – élelmirost-tartalma okán – cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősebbek számára is javallott.
Elhúzódó meghűlés, nyálkalerakódás, izzadás esetén a napraforgó magjából készített teát ajánlják a természetgyógyászok. A népi gyógyászat szerint a napraforgó virágából főzött tea lázcsillapításra és magas vérnyomásra kiváló.
A napraforgómagot a reformkonyha egyre szélesebb körben alkalmazza. Kenyerek, sütemények, müzlik értékes alkotója, de izgalmas kiegészítője lehet leveseknek, salátáknak, zöldköreteknek, uzsonnakrémeknek is. Bátran kísérletezzünk vele!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu