Vince-járás Tokajban is

„Ha megcsordul Vince, tele pince, ha kipeg-kopog, kevés lesz a borod!” - tartja a népi mondás. E napon, január 22-én Tokajba is várják a borisszákat.

HobbiPalágyi Edit2011. 01. 19. szerda2011. 01. 19.
Vince-járás Tokajban is

Vince-napkor a magyar szőlő- és borosgazdák pinceáldomásozás közepette várják a napsugarakat, hogy előbújjanak a felhők közül. Az idén is remélik Tokajban, hogy a népi mondást idézve: megcsordul Vince, így az év végére tele lesz a pince. Tokajban pincetúrával és áldomásivással szeretnék eloszlatni a felhőket. A tokaji Zöld Birtokon ökonomikus szőlőültetvény-szentelés és Vince-vesszőszedés is lesz.

Vince napjának időjárásából hajdan a vincellérek, borászok az őszi szőlőtermésre következtettek. E napon kimentek a szőlőbe, a fagyott szőlőből egy darabot levágtak, ezt nevezzük Vince vesszőnek. A népi időjóslás alapján „ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince”. A tokajiak szerint valószínűleg azért is lett ő a bor patrónusa, mert a neve így is magyarázható: Vin-Cent (százszoros bor).


A kirándulókat január 22-én 10 órára várják a Tokaj Tourinform Irodája elé, ott vehetik át a kóstoló poharakat is, melyek fontos szerepet kapnak a programban. A látogatók megtekinthetik a Zöld Birtokot, majd vesszőszedéssel, szőlőszenteléssel, s legfőképpen áldomásivással folytatódik a nap. A turisták átsétálhatnak a Hímesudvar pincéjébe, ahol szintén áldomással várják őket. Ezt követően közelebbről is megismerkedhetnek az induló tokaji Zöld Birtok pincészetének boraival. A túra zárásaként pedig lilahagymás zsíros kenyér és lélekmelengető forralt bor várja a Vince-napi vendégeinket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek