Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Első írásos feljegyzéseink Mátyás király udvari vigasságai közt emlegetik az ökörsütést. Ezt az ősi magyar hagyományt az országban egyedüliként egy házaspár cége viszi tovább, nem sikertelenül.
Pencz József mamájával kezdődött a történet: ő volt a kiskunsági állami gazdaságban az ökörsütő csapat vezetője. Etelka néni fia 16 évesen kezdte, mamájától ellesni a fortélyokat, mert nincs nagyobb nemzeti összeborulás, pásztor- és lovasnap ökörsütés nélkül. A rendszerváltással eltűnt az állami gazdaság, ámde maradtak a programok – a mama vállalkozóként folytatta az ökörsütést, melyhez 1989-ben társult a fia, feleségestül. Az élelmiszer-ipari üzemmérnök-analitikusnő olyan elánnal látott munkához, miként anyósa, aki még ma, 73 évesen is dolgozik. Tíz éve már annyi megrendelésük lett, hogy családi céggé alakultak: jogász lányuk, közgazdász, de Ausztriában séfként dolgozó nagyfiuk, s ma már 15 éves kisebbik fiuk is besegít nekik hétvégenként.
Ma övék az ország egyetlen mobilkonyhás, full extrás hűtőkamionja, ilyenből Európában se sok szaladgál. Az „elit” eseményekre őket hívják, s hogy az évek során mennyien csupaszították le csontvázig az ökröket, kértek repetát az ízes húsból, tepsis krumpliból, kemencés kenyérlángosból, fogalmuk sincs. A rendszerváltás óta minden miniszternek és köztársasági elnöknek, budapesti polgármesternek sütöttek ökröt. Világhírű művészek, diplomaták, bankártalálkozók, gyáravatók, Forma–1-es bajnokságok, sportolimpikonok, evezős világbajnokság, konferenciák emlékeit őrzik. Időközben Pencz József felesége, Júlia szívós kutatással 24 fűszernövényből álló páclét alkotott, amit kompresszorral lőnek be az ökör belsejébe. Fontos, hogy a nyárs alatt csak akácrönkök izzanak, ez az egyetlen fa, melynek füstjében nincs méreganyag.
Egy hárommázsás fiatal bikához 22 liter páclé dukál. A legnagyobb ökör, amit eddig sütöttek (sütési idő 6-8 óra), egy 11 mázsás szürke marha volt. A „szürkék” egyre népszerűbbek koleszterinszegény húsuk miatt, amely a páctól olyan puha lesz, mint a borjaké. A kiszemelt és levágatott ökrök mérete a vendéglétszámtól függ. Az 500 fős eseményhez 5 mázsás ökör kell, mert színhús abból csak 200-250 kiló marad. Az „ökörszezon” áprilistól októberig tart, naptárjuk már télen dugig telik, szerencsés az, akinek „lukat” találnak az egymást követő rendezvények, fesztiválok, palotajátékok, konferenciák között. A környező országok mellett hívták már őket Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba is.
Feledhetetlen emlékük az egri várban egy nemzetközi biológustalálkozó volt. A kétezer meghívottnak az ízes ökörfalatokon kívül teljes magyar látványkonyhával: sült malaccal, báránnyal, csirkével szolgáltak. Tálaláskor ágyúszóra nyílt az óriási vaskapu, gyúltak ki a fáklyák, s érezték, hogy a gasztronómia eszközeivel most egyfajta „kis magyar történelmet” írnak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu