Új úton Európa tetejére

Újabb útvonal áll rendelkezésre a kontinens legmagasabb hegye, a Mont Blanc csúcsának meghódítására. Az olasz Hervé Barmasse, valamint a spanyol Iker Pou és Eneko Pou hármas sikeresen „nyitott” meg egy új utat a Fehér-hegy olaszországi oldalán.

HobbiUjlaki Ágnes2011. 08. 25. csütörtök2011. 08. 25.
Új úton Európa tetejére

Az útvonal a Modern Klasszikus nevet kapta. A hegymászók szabadon, a biztosított mászás kellékei nélkül jutottak fel a csúcsra, felszerelésük többnyire az éjszakázáshoz szigorúan szükséges felszerelésből állt.

A hetekig tartó csapadékos idő miatt a csapat térdig érő hóban közelítette meg az utolsó, csaknem függőleges szakaszt, amelynek megmászása és a csúcs közelében eltöltött éjszaka után a francia oldalon lévő Chamonix-ba ereszkedtek le. Vállalkozó kedvű turistáknak tehát itt az új lehetőség: a „La Classica Moderna” útvonal Európa tetejére.

Növeli a teljesítmény visszhangját az időzítés is: kétszázhuszonöt éve, 1786. augusztus 8-án jutott fel először ember – a francia ásványgyűjtő, Jacques Balmat és a szárd orvos, Michel-Gabriel Paccard – a 4810 méter magas Mont Blanc csúcsára. Teljesítményük figyelemre méltó: hajnali négy órakor, pusztán mászóbotokkal felszerelkezve indultak útnak, s tizenkét és fél órai menetelés után a járhatatlannak tartott útvonalon még aznap felértek a tetőre.

A Mont Blanc csúcsára napjainkban évente 20 ezer turista és hegymászó jut fel. De ne higgyük, hogy a „bejáratott” kirándulás immár teljesen veszélytelen – a hétvégeken a hegyimentőknek nemigen van idejük nyugodtan teázgatni a menedékházakban...

Ezek is érdekelhetnek