Háborúznak a vandálok

A kéretlen falfirkák nem csupán a fővárosiakat bosszantják. Épp eleget panaszkodtak egri olvasóink is. A barokk városban most graffitiparádét tartottak, hogy mederbe tereljék az alkotóerőket. Ám ebből is háborúság kerekedett.

HobbiPalágyi Edit2010. 09. 19. vasárnap2010. 09. 19.

Kép: Fehér festékkel öntötték le a Széchenyi utcai legális graffiti falat Egerben 2010.09.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Háborúznak a vandálok
Fehér festékkel öntötték le a Széchenyi utcai legális graffiti falat Egerben 2010.09.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Azt eddig is tudtuk, hogy a falfirkák a fővárosban milliárdos károkat okoznak, olyannyira, hogy a BRFK külön graffitis kommandót hozott létre, hogy fülön csípje a járműveket és ingatlanokat festékkel támadó csapatokat. Mára a kisvárosokban élőknek is számolniuk kell az éj leple alatt munkálkodó fiatalokkal, egyre több családi ház falát csúfítja reggelre festékpisztollyal készült ábra.

Egerben jó másfél évtizede folyik a küzdelem a háztulajdonosok és a graffitisek közt. A manapság zajló panelfelújítások ugyancsak vonzzák a falfirkálókat. A frissen festett falakra előszeretettel fújnak jókora krikszkrakszokat az ifjak, ezért sok lakóközösség kénytelen összedobni a pénzt a méregdrága lemosható burkolatra.

Az egri városvezetők a kilencvenes években még gumibotos rendőrökkel próbálták megoldani a problémát. Aztán néhány éve kiötölték, hogy akkor jár jól mindenki, ha üres falakat engednek át a graffitiseknek, ahol szabadon kiélhetik fantáziájukat. A teljes tiltás már csak azért sem vezetett sehova, mert a graffitinek is akadnak tehetséges művelői, akik esküsznek rá, hogy amit tesznek, az nem rombolás, hanem modern művészeti alkotás. Igaz, némi polgárpukkasztó felhanggal…

Egy helyi klubban, az EgriX Gördeszka és Extrémsport Centrumban ennek jegyében rendeztek a minap egy olyan hétvégét, ahol a firkálók szabadon kidekorálhatták a falakat. Az utcafrontot díszítő alkotást például két dán fiatalember készítette, akik direkt ezért utaztak hazánkba. A történet mégsem érhetett véget happy enddel. A város engedélyével kidekorált, látványos falszakaszt ugyanis az éj leple alatt tönkretették. Feltehetően a graffitisek esküdt ellensége áldozott rá egy vödör festéket, amivel végigöntötte a nagy gonddal készült rajzot, így a dán fiúk végül csalódottan utaztak el tőlünk.

Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen eset után nyilván ellentámadásba lendülnek majd a graffitisek Dobó városában. A festéklöttyintő polgár éjjeli akciója tehát több kárt okozott, mint hasznot. Ráadásul ez a visszavágás érthetetlen vandál szándékból fakadt. Valljuk be, a vödörnyi diszperzittel támadó „felnőtt” sem rokonszenvesebb, mint a kölykök, akik suttyomban festékszórót ragadnak.