Reszelőzsír és kanyarfúró

Töprengtem egy ideig, miféle szórakoztatót tudnék írni szerszámokról: fúrókalapácsról, láncfűrészről, netán betonkeverőről. Aztán rádöbbentem, hogy a vicces dolgokat nem a munkaeszköznek a munka tárgyával találkozó végén kell keresni, hanem a másikon – az eszköz használójánál.

HobbiKirály Farkas2010. 01. 01. péntek2010. 01. 01.

Kép: Reszelőzsír hulye szerelő dilettáns szakbarbárlakatos iparos munkás melós Fotó: Habik Csaba 2009 12 21

Reszelőzsír és kanyarfúró
Reszelőzsír hulye szerelő dilettáns szakbarbárlakatos iparos munkás melós Fotó: Habik Csaba 2009 12 21

Emlékezzünk csak a kanyarfúróra, a körvinklire és társaikra! Ezek voltak a „hőskor” nem létező eszközei, amelyeket a tanoncok bosszantására találtak ki az öreg szakik. A mai, felgyorsult világban, amikor rengeteg minden változik, s egyre újabb gépek és megoldások „ütik fel a fejüket”, bizony frissülnek a kitalációk is. Ugyanakkor szomorú tény az is, hogy szerszámokhoz érteni nem nagyon divatos dolog.

Egyik kisvállalkozó barátom háztetők felújításával foglalkozik. Nemrég az éppen aktuálisan szétszedett háznál kellett találkoznom vele. Késett, hát szóba elegyedtem az ácsokkal. Egyszer csak egy láthatóan inasmunkát végző huszonéves srác megállt a cserépvágással, és zavart, elégedetlen tekintettel fürkészte a sarokcsiszolót, pontosabban a meglehetősen kicsire kopott vágókorongot.
– Pista, ha ez a korong elfogy, akkor mi lesz? – kérdezte a rangidős kollégáját.
– Akkor majd a főnök beviszi a flexgyárba, és ott tesznek rá új követ.
– Hát, telefonálni kéne neki, hogy vigye be, mert már nem nagyon van mivel dolgozni.

Nos, amennyiben valaki virágkötő lány vagy fűszeres, akkor megbocsátható a flexek és hasonlók nem ismerése. De a srác, mint hamarosan kiderült, negyedéves építőmérnök-hallgató volt. Enyhítő körülmény, hogy a kalapács részeit meg tudta nevezni. Az ifjúság maga a jövő, mondják…

E sorok írója saját leleményével is büszkélkedhet. A minap az egyik jól ismert barkácsáruházban összefutottam ismerősömmel. Mi járatban vagyok, kérdezte. Mikrohullámú invertert keresek, feleltem. Az mi? Az olyan, hogy beleteszed a mikróba, és akkor nem melegíteni fog, hanem hűteni, a forró levest egy perc alatt lefagyasztod. Azt hittem, jót fog nevetni – de nem, inkább ujjongott, hogy ez nagyszerű, mi több, neki is kell egy ilyen kütyü, keressük együtt tovább. Szerencsére nem sértődött meg, és végül egészségesen kacagott a tájékozatlanságán – igaz, nem műszaki ember ő, hanem idegennyelv-tanár, hát ne rójuk fel neki.

De hozhat bármilyen újdonságokat a szép új világ, azért a régi jó reszelőzsírnak nincsen vetélytársa. Nem tetszik ismerni? Ráspolyolajként sem? Hát, e két kenőanyag közelebbi megismeréséhez valaki másnak kell a segítségét kérjék. Azt viszont elárulhatom: amennyiben önök olvassák ezt az írást, akkor a kéziratot a szerkesztő kolléga nem a körtárolóba helyezte – azaz nem dobta a szemeteskosárba...

Ezek is érdekelhetnek