Messze száll a pillangó?

Szécsi Pál nővére, Szécsi Katalin regénye, a Tarka szárnyú pillangó megrázó történetet dolgoz fel: anya és lánya heroikus küzdelmét a gyógyíthatatlan betegséggel.

InterjúBorzák Tibor2008. 11. 27. csütörtök2008. 11. 27.
Messze száll a pillangó?

– Miért írt ilyen komoly témáról?
– Barátnőmnek szerettem volna emléket állítani. Néhány éve magam is részese lehettem annak a végeláthatatlan harcnak, amit a rák ellen folytatunk. Kemény dolgokat tapasztaltam. A történtek engem is annyira megviseltek, hogy nem tudtam tovább magamban tartani.

– Minden sora igaz?
– Természetesen az írói fantáziára is hagyatkozom, de a regény legtöbb pontján valós élményekre épül. Hány és hány olyan család van, kiknek életét szó szerint földig rombolja a betegség.

– Megfogalmaz valamiféle tanulságot is?
– Csak bízom, hogy lehet a könyvemnek valamiféle tanulsága. Az például, hogy egészségesnek lenni önmagában is elég lehet a boldogsághoz, és akinek ez nem jut osztályrészül, az nem szánalomra tart igényt.

– Hanem?
– Emberi együttérzésre, ami mindenkit megillet.

– Tarka szárnyú pillangó. Mintha öccse, Szécsi Pál is énekelt volna erről…
– Igen, de ez a könyv nem az öcsémről szól. Kettőnk élettörténetét évekkel ezelőtt Palika címmel már megírtam. A „tarka szárnyú pillangó” persze áttételesen az ő egyik dalára utal. Az öcsém örök életű pillangója ad erőt az édesanyának ahhoz, hogy képes legyen túlélni gyermeke elvesztését.

– Milyen fogadtatásra számít?
– Könyvem már a boltokban van, ennek következtében nagyon izgulok. A napokban megható élményben volt részem: meghívtak egy kecskeméti nyugdíjasklubba, ahol elhangzottak Szécsi-dalok, melyeket mindenki együtt énekelt, a szemem láttára fiatalodtak meg a hozzám hasonló korúak. Annak ellenére, hogy nehéz lelki utazás számomra az öcsém emlékét újra és újra felidézni, szívesen találkozom máshol is nyugdíjas közönséggel.

– Erről nem akar könyvet írni?
– Nekem még van egy óriási adósságom. Domján Edit és Szécsi Pál legendás kapcsolatának hiteles történetét rajtam kívül senki más nem tudja megírni. Alig várom a pillanatot, hogy hozzákezdjek „egyszervolt” szerelmük megörökítéséhez. Jövő karácsonyra azzal is elkészülök.

– Új könyvét bemutatja valahol?
– Mindjárt két helyen is. November 25-én, délelőtt 11 órakor – éppen Katalin napján! – Budapesten, a Fókusz Könyváruházban találkozhatnak velem az érdeklődők, két nappal később pedig Kecskeméten, ahol immáron öt esztendeje élek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek