Csak kérdezem

Összeáll a V’ Moto-Rock?

InterjúBalogh Mária2008. 12. 11. csütörtök2008. 12. 11.

Kép:

Csak kérdezem

A Várj, míg felkel majd a nap című dalával robbant be a magyar zenei életbe a V’ Moto-Rock együttes. A rocklegenda nagyjai húsz év után újra együtt zenélnek decemberben. Lerch István zeneszerzőt, a banda billentyűs-énekes frontemberét kérdeztük múltról és jelenről.

– Kinek az ötlete volt, hogy öt koncertre ismét összeálljanak?
– Közösön határoztuk el. Ezzel nemcsak magunknak, de a közönségnek is tartozunk. Egyetlen zenekar voltunk a nyolcvanas évek végén, akik nem adtak búcsúkoncertet.

– Mi volt ennek az oka?
– A V’ Moto-Rock 1989-ben levette a rendszámot, mert úgy éreztük, hogy a mögöttünk lévő tizenkét évben mindent kiadtunk magunkból. Akkor megálltunk, és úgy döntöttünk, nem erőltetjük tovább a közös zenélést. Mindenki ment a maga zenei útján. Demjén Rózsi önálló karriert futott be, én is, és szerencsére Menyhárt János szólógitáros és Herpai Sándor dobos sem hagyták abba a profi zenélést. Így könnyebb volt a próbákra készülni.

– Demjén annak idején az Iskolatáskát hozta a Bergendyből, ön az Emerson Lake & Palmer zenekar klasszikus darabokra épülő, progresszív zenei stílusát. A személyiségük is más. Ez ma sem okoz gondot?
– Valóban nem vagyunk egyformák, de ez nem baj. Én például munkamániás vagyok, és egyesek szerint túl precíz. Vállalom.

– Milyen érzés húsz év után újra együtt zenélni?
– Érdekes, kellemes, s egyben nagy kihívás és felelősség. Mindenki másképp készült. Több hónapig tartottak a próbák. Kíváncsiak vagyunk, hogy itt és most mit tudunk kezdeni a múlttal. A legfontosabb, hogy visszataláltunk a régi V’ Moto-Rockhoz.

– Le kellett porolni a jól ismert slágereket?
– A dalok nagy részét újra hangszereltem, a régi szintetizátoromat is lehoztam a padlásról. De vannak olyan nóták, amelyekre azt mondtuk, hagyjuk őket, ahogy voltak, mert úgy jók.

– Mire számíthatunk amellett, hogy megtörik a Jégszív, és érkezik az Angyallány és a Tűzvarázsló?
– Az öt koncertből álló sorozatunkon, ami december 30-án zárul a Papp  László Budapest Sportarénában, mindenhol harminc dalt játszunk. Senki ne higgye, hogy végig lírikus, könnyfakasztó zene szól majd. Ez egy valódi rockkoncert lesz, sok meglepetéssel!

– Koncertalbumot is kiadnak?
– Inkább egy igényes DVD-vel szeretnénk megjelenni húsz év szünet után, amire szerencsére komoly igény mutatkozik a hazai rajongók körében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek